Guvernul suedez sprijină aderarea României la spațiul Schengen, spune eurodeputatul USR Vlad Botoș, sfătuindu-l pe liderul PSD Marcel Ciolacu să discute cu partenerii socialiști din Suedia.

”Colega mea de la Liberalerna, Karin Karlsbro ne anunță că în interiorul guvernului de Stockholm s-a ajuns la o înțelegere favorabilă României în privința intrării în Schengen. Partenerii noștri din RENEW au depus eforturi substanțiale ca să se ajungă la acest deznodământ. Poate n-ar fi rău ca dl Ciolacu și pesediștii domniei sale să discute cu partenerii lor și să clarifice lucrurile. În acest moment socialiștii suedezi participă la eforturile de construire a unei coaliții parlamentare care să oprească aderarea României și Bulgariei”, a scris marți Vlad Botoș pe Facebook. 

Social-democrații suedezi au anunțat recent se opun extinderii Schengen.

”Atunci când vine vorba de extinderea Schengen, trebuie să plecăm de la nevoile noastre de a controla intrările și ieșirile și să ne asigurăm că avem toate instrumentele necesare în lupta împotriva criminalității”, a declarat Ardalan Shekarabi, purtător de cuvânt al social-democraților suedezi, relatează Dagens Nyheter.

În urmă cu câteva săptămâni, Marcel Ciolacu a scris pe Facebook că i-a convins pe socialiștii europeni să susțină aderarea României la Schengen: ”Am avut mai devreme o întâlnire excelentă cu unul dintre cei mai importanți lideri ai stângii europene, fost premier al Suediei, dl. Stefan Löfven, discuție în care a fost reafirmat sprijinul total al socialiștilor europeni pentru intrarea României în spațiul Schengen”.