Uniunea Europeană și Regatul Unit vor continua negocierile privind relațiile comerciale post-Brexit până la Consiliul European din 15-16 octombrie, au declarat vineri surse diplomatice europene pentru Reuters.

Runda de negocieri din această săptămână dintre UE și Londra, ultima programată, nu a reușit să soluționeze toate problemele rămase nerezolvate, notează Agerpres.

Ba mai mult, Uniunea Europeană a inițiat o procedură de infringement împotriva Regatului Unit pentru încălcarea obligațiilor care îi revin în temeiul Acordului de retragere.

Pentru a face „bilanțul negocierilor”, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va discuta sâmbătă prin videoconferință cu premierul britanic Boris Johnson. Cei doi lideri ar urma să stabilească și care ar fi următoarele etape.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condițiile despărțirii.

Țara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziție, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul și Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relație, în special legătura comercială, cu speranța că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Doar că acest acord trebuie aprobat și de Parlamentul European și cel de la Londra, precum și de statele membre UE, astfel că - pentru a face loc acestor proceduri - un acord ar trebui agreat în octombrie.

Însă rămân mai multe puncte în care cele două părți nu au ajuns la un numitor comun până acum. Principalele divergențe sunt legate de solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de comerț liber - fără cote și taxe vamale - Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar, pentru a evita o posibilă concurență neloială din partea britanicilor pe piața europeană. Un dosar sensibil este și cel referitor la pescuit.

În plus, guvernul Regatului Unit a depus în septembrie un proiect de lege care, dacă ar fi adoptat, ar încălca în mod flagrant Protocolul privind Irlanda și Irlanda de Nord, întrucât ar permite autorităților britanice să nu țină seama de efectele juridice ale dispozițiilor de fond ale protocolului în temeiul Acordului de retragere. Reprezentanții guvernului Regatului Unit au recunoscut această încălcare, afirmând că obiectivul urmărit este de a permite Regatului Unit să se sustragă în mod permanent obligațiilor ce decurg din protocol. Guvernul Regatului Unit nu a retras părțile controversate ale proiectului de lege, în pofida solicitărilor Uniunii Europene.

Dacă cele două părți nu ajung la un acord comercial în următoarea perioadă, relațiile comerciale dintre UE și Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizației Mondiale a Comerțului după 1 ianuarie.