În Londra și alte orașe au loc vineri seara petreceri ale susținătorilor Brexit sau ale britanicilor care au votat pentru rămânerea UK în UE. După 47 de ani, Marea Britanie pleacă din UE,dar relațiile dintre cele două părți rămân puternice.

Brexit "nu este sfârșitul, ci începutul unui nou act al marii noastre istorii naționale", a declarat premierul Boris Johnson, într-un discurs către națiune susținut cu o oră înainte de ieșirea oficială din UE.

Johnson a mai spus că Brexit înseamnă și "începutul unei noi ere de cooperare amicală" între Marea Britanie și Uniunea Europeană.

Premierul britanic a apreciat că în ultimii 50 de ani Uniunea Europeană a evoluat într-o direcție care nu se mai potrivește Marii Britanii, iar Brexit va fi ”un succes răsunător”, odată cu recâștigarea suveranității autoritățile de la Londra putând să ducă la îndeplinire proiectele dorite de alegători.

La Edinburg, în Scoția, are loc o demonstrație pro-UE. De altfel, scoțienii au votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE la referendumul din 2016. O petrecere cu ocazia Brexit are loc și la Paris, organizator fiind un politician pro-Frexit  François Asselineau.

Instituțiile europene retrag Union Jack din șirul de steaguri ale statelor membre UE.

Într-un interviu acordat Deutsche Welle, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că cel mai mult îi va lipsi ”pragmatismul britanic”, dar și simțul umorului.

Ziua Brexit e "un semnal de alarmă istoric" pentru Europa, care trebuie să devină ”mai simplă și mai democratică”, a declarat președintele francez, Emmanuel Macron. 

"E o zi tristă, trebuie să recunoaștem. Dar e și o zi care ne arată că trebuie să procedăm diferit pentru a construi, cu și mai multă determinare, o UE eficientă, puternică”, a precizat liderul francez.