Comisia Europeană a dat termen Regatului Unit până la finalul lunii pentru a retrage proiectul de lege ce repune în discuție angajamentele luate în cadrul Brexit, care „aduce atingere gravă încrederii”, spunând că nu va ezita să se adreseze justiției

UPDATE: Guvernul britanic a respins însă ultimatumul Uniunii Europene, a declarat ministrul de stat Michael Gove, după o întrunire cu vicepreședintele Comisiei Europene Maros Sefcovic.

„Am transmis foarte clar că nu vom retrage această legislație, iar el a înțeles acest lucru”, le-a spus Gove jurnaliștilor.

************ 

Declarația Comisiei Europene a fost făcută publică după o reuniune convocată de urgență la Londra între ministrul de stat britanic Michael Gove, responsabil pentru aplicarea acordului de retragere a Regatului Unit din UE, și vicepreședintele CE pentru relații interinstituționale, Maros Sefcovic, scrie Agerpres.

Sefcovic a lansat un „apel către guvernul britanic să retragă aceste măsuri din proiectul de lege în cel mai scurt timp și, în orice caz, înainte de finalul lunii”, potrivit comunicatului executivului comunitar.

Sefcovic a adăugat că guvernul de la Londra a afectat grav încrederea între Uniunea Europeană și Regatul Unit.

În virtutea protocolului privind Irlanda de Nord, această provincie britanică ar trebui să urmeze unele dintre regulile UE după perioada de tranziție post-Brexit - care se încheie la 31 decembrie 2020 - pentru a garanta absența frontierei fizice cu Republica Irlanda, membră a UE, și pentru a evita reapariția tensiunilor în această regiune.

Regatul Unit a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea unui acord de retragere care cuprinderea condițiile despărțirii.

Țara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziție, până la 31 decembrie, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul și Londra profită de asta pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relație, în special cea comercială, cu speranța că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Dar un proiect de lege publicat miercuri încalcă anumite articole din Protocolul vizând Irlanda de Nord, în opinia Europei.

UE nu acceptă argumentul că scopul proiectului de lege este de a proteja Acordul din Vinerea Mare. „De fapt, este de părere că are exact efectul contrar”, se arată în declarația Executivului comunitar.

Sefcovic a transmis guvernului britanic că acordul privind Brexit conține o serie de mecanisme și prevederi legale pentru încălcările obligațiilor din textul acordului și că Uniunea Europeană „nu va ezita să le folosească”.

La rândul său, Gove a spus că trebuie ajuns la un acord în cadrul negocierilor privind modul de implementare a unei prevederi din acordul de retragere privind aranjamente vamale separate post-Brexit pentru Irlanda de Nord.

„Am subliniat importanța vitală a realizării de progrese”, a precizat el.

***************

Însă progresele în privința unui acord sunt departe de a fi ușor de atins, chiar și după încheierea celei de-a opta runde de negocieri între UE și Marea Britanie.

„UE rămâne dedicată unui parteneriat ambițios cu Regatul Unit. Acest lucru ar fi în mod clar în beneficiul ambelor părți. Nimeni nu ar trebui să subestimeze consecințele practice, economice și sociale ale unui scenariu fără acord”, a declarat negociatorul-șef al UE, Michel Barnier.

El susține că, pentru a maximiza șansele unui acord, UE a demonstrat flexibilitate în privința liniilor roșii ale Regatului Unit și de a găsi soluții care să respecte pe deplin suveranitatea Marii Britanii, în special în ceea ce privește rolul Curții Europene de Justiție, viitoarea autonomie legislativă a Regatului Unit și sectorul pescuitului.

„Cu toate acestea, Marea Britanie nu s-a angajat într-un mod reciproc în privința principiilor și intereselor fundamentale ale UE”, a spus Barnier, într-o declarație postată pe site-ul Comisiei.

Potrivit negociatorului-șef, rămân diferențe semnificative în domeniile de interes pentru UE. „Marea Britanie refuză să includă garanții indispensabile de concurență loială în viitorul nostru acord, solicitând în același timp accesul liber la piața noastră”.

El adaugă că lipsesc încă garanțiile privind neregresiunea de la standardele sociale, de mediu, de muncă și climatice, dar și angajamente ferme în alte chestiuni majore, cum ar fi mecanisme de soluționare a litigiilor, garanții esențiale pentru cooperarea judiciară și aplicarea legii, pescuit sau cerințe echitabile în domeniile transportului și energiei.