Brexitul „nu funcționează”, spune primarul Londrei

Primarul Londrei a cerut relații mai strânse cu Europa și o dezbatere mai bună despre imigrație, calificând Brexitul drept un „contributor cheie” la criza costului vieții din Marea Britanie.
„Acum este evident că Brexitul nu funcționează. Versiunea dură a Brexit-ului ne-a tras economia în jos și a crescut costul vieții”, a spus Khan, relatează EURACTIV, citând AFP și Reuters.
Intervenția sa vine într-un an cu alegeri generale, când marile partide politice, în special conservatorii aflați la guvernare, par reticente în a vorbi despre repercusiunile referendumului privind apartenența la UE din 2016.
„Trebuie să fim sinceri, Brexit-ul pur și simplu nu este o preocupare periferică pe care să o putem lăsa în trecut”, a spus Sadiq Khan.
„Este un factor cheie al crizei costului vieții în acest moment și are ca rezultat pierderea de oportunități, de afaceri și de venituri”.
El a adăugat că Marea Britanie are nevoie urgentă de „o relație mai strânsă cu UE”, susținând că „un nou acord nu numai că ar da un avânt economiei noastre și ar ajuta la creșterea nivelului de trai, dar va ajuta și la deblocarea creșterii și prosperității de care avem nevoie”.
Khan, care va dori să obțină un al treilea mandat în mai, a citat o analiză comandată de Primărie, care a constatat că economia Marii Britanii a pierdut 140 de miliarde de lire sterline (163 de miliarde de euro) din cauza Brexit-ului.
Economia Londrei este cu 30 de miliarde de lire sterline mai mică – aproximativ 7,5% – decât dimensiunea ei prevăzută dacă Marea Britanie ar fi rămas în UE, a concluzionat studiul.
Londonezul mediu a avut o situație mai proastă cu aproape 3.400 de lire sterline anul trecut din cauza Brexit-ului, Londra având cu aproape 300.000 de locuri de muncă mai puțin.
Sunak s-a angajat să reducă nivelurile record de imigrație și să împiedice solicitanții de azil să traverseze canalul din Franța cu bărci mici.
Khan nu este "în favoarea granițelor deschise sau a imigrației necontrolate, dar cu o penurie gravă de muncitori, trebuie să fim sinceri cu privire la ceea ce este mai bine pentru orașul nostru”.
"Beneficiile economice, ca să nu mai vorbim de avantajele sociale și culturale, înseamnă că avem datoria de a elabora o abordare care să fie ghidată de fapte, nu de frică”, a adăugat el.
Comentarii