Comisia Europeană va apela la această variantă, în cazul în care impasul bugetar nu va fi deblocat în săptămânile următoare.

Comisia Europeană caută soluții pentru a crea un nou plan de redresare, fără participarea Ungariei și Poloniei, întrucât NextGeneration a fost blocat împreună cu bugetul pentru perioada 2021-2027 de cele două state nemulțumite de condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Șefii de stat și de guvern se întâlnesc săptămâna viitoare la Bruxelles pentru a discuta criza bugetară.

Premierul ungar Viktor Orban s-au întâlnit joia trecută, la Budapesta, cu omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, pentru a-și coordona pozițiile în disputa cu Bruxellesul privind bugetul multianual și planul de redresare NextGeneration. 

Cei doi au mai discutat și luni, la Varșovia, anunțând că-și mențin veto-ul asupra bugetului multianual al UE, dacă cererea lor de retragere a condițiilor legate de statul de drept nu va fi auzită.

Dacă nu se va găsi o soluție în săptămânile următoare, planul de redresare în valoare de 750 de miliarde de euro nu va putea fi aplicat anul viitor, iar bugetul UE va fi unul de austeritate.

În aceste condiții, Comisia ”explorează mai multe opțiuni” privind crearea unui fond care să semene cu NextGeneration. 

Potrivit unui oficial de rang înalt din cadrul Comisiei Europene, citat de Financial Times, nu a fost încă schițat un plan concret, dar e posibil din punct de vedere legal ca cele 25 de state membre participante la plan să acorde subvenții și împrumuturi.

Dacă nu se ajunge la un acord luna aceasta, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, UE nu va avea un buget pentru anul următor, ceea ce va afecta numeroase politici. De asemenea, vor avea de suferit fondurile structurale destinate în special statelor din est, inclusiv Ungaria și Polonia.  

Negociatorii Consiliului și ai Parlamentului European au ajuns luna trecută la un acord asupra bugetului UE pentru următorii șapte ani. Pachetul, cu o valoare totală de peste 1.800 de miliarde de euro, conține atât bugetul pentru cadrul financiar multianual 2021-2027, cât și fondurile speciale pentru redresarea economiei europene post-pandemie - instrumentul Next Generation EU de 750 miliarde de euro.

El a fost însă blocat de Varșovia și Budapesta, cele două capitale având dispute mai vechi cu Bruxelles, din cauza unor derapaje privind statul de drept.

Comparând UE cu URSS dacă va fi aplicată condiționalitatea privind statul de drept, Viktor Orban e convins că discuțiile vor continua și se va ajunge la un acord în cele din urmă, ”așa cum se întâmplă de obicei”.