UE propune sancțiuni împotriva companiilor chineze acuzate că vând echipamente care ar putea fi folosite pentru arme utilizate în războiul rus de agresiune, relatează Financial Times, preluat de EURACTIV.com.

Șapte companii chinezești sunt incluse în noul pachet de sancțiuni care va fi discutat săptămâna aceasta de state membre UE, scrie Financial Times, care a consultat lista sancțiunilor propuse.

Potrivit publicației britanice, pe lista de sancțiuni se află două companii din China - 3HC Semiconductors și King-Pai Technology, și cinci din Hong Kong: Sinno Electronics, Sigma Technology, Asia Pacific Links, Tordan Industry și Alpha Trading Investments.

Comisia Europeană nu a comentat deocamdată.

Unele companii, precum King-Pai Technology, au fost deja puse sub sancțiuni de Statele Unite. Washingtonul susține că King-Pay Technology este furnizor pentru mai multe entități din complexul militar-industrial al Rusiei.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, în urmă cu 14 luni, pe care președintele rus Vladimir Putin o numește "operațiune militară specială", UE a adoptat pachete de sancțiuni împotriva unor companii și persoane din Rusia, provocând dificultăți economice și îngreunând finanțarea războiului.

Beijing susține că are o poziție neutră în privința conflictului. Xi Jinping nu a condamnat niciodată invazia rusă. El a fost supus unei presiuni crescute din partea națiunilor occidentale pentru a interveni și a media conflictul.

Xi a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe 26 aprilie pentru prima dată de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Unii lideri ai țărilor UE se îndoiesc totuși de sinceritatea Chinei în a contribui la obținerea păcii în Ucraina. Președintele lituanian Gitanas Nausėda crede că scopul Chinei este continuarea războiului.

Există o linie fină între componentele chineze care ajung în Rusia și ajutorul militar oficial chinez către Moscova. SUA au avertizat Beijingul cu privire la "consecințe" în cazul în care China oferă sprijin material invaziei Rusiei în Ucraina.

Rusia și China au semnat un parteneriat "fără limite" în februarie anul trecut, cu puțin timp înainte ca forțele ruse să invadeze Ucraina, iar legăturile lor economice au crescut pe măsură ce legăturile Moscovei cu Occidentul au avut de suferit.