Regatul Unit și UE ar fi ajuns la un nou acord privind bunurile și instanțele, deși continuă să negocieze.

Marea Britanie și UE ar fi ajuns la un nou acord asupra Protocolului Irlandei de Nord, o piesă cheie a acordului Brexit care, până în prezent, este încă în curs de negociere din cauza tensiunilor create în provincia britanică ca urmare a noilor controale vamale care trebuie executate după "divorț".

Potrivit The Times, preluat de La Razon, noul pact se bazează în mare măsură pe propunerile Londrei de a crea un sistem de benzi verzi și roșii prin care să fie permisă intrarea liberă a mărfurilor din Marea Britanie în Irlanda de Nord, aplicând doar controalele asupra mărfurilor exportate către Republica Irlanda, membră a UE, pentru a proteja piața unică.

De asemenea, în ceea ce privește rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene - una dintre problemele care ridică cele mai multe iritări în rândul euroscepticilor -, Bruxelles-ul recunoscuse, pentru prima dată, că se poate pronunța asupra chestiunilor legate de provincia britanică doar dacă instanțele din Irlanda de Nord trimit un caz.

Până acum, s-a insistat întotdeauna că ar trebui să existe posibilitatea pentru Comisia Europeană de a aduce cauzele direct în fața justiției.

Informația este în concordanță cu ceea ce a fost publicat în ultimele zile de alte ziare locale. În orice caz, versiunea oficială a Downing Street la momentul închiderii acestei ediții a fost că "negocierile continuă" și că "mai există discrepanțe".

Nu există un termen limită pentru a le termina. Însă intenția ambelor părți este de a putea anunța fum alb înainte de aniversarea a 25 de ani, în aprilie, a Acordului din Vinerea Mare care a pecetluit pacea între catolici și protestanți. Dacă ceea ce a publicat presa locală ar fi adevărat, UE ar fi făcut concesii mai mult decât generoase cererilor Londrei.

După Brexit, pentru a evita o graniță fizică cu Republica Irlanda - așa cum a fost stabilită în Acordul de pace din Vinerea Mare -, provincia britanică Irlanda de Nord a rămas cu un statut diferit față de restul Regatului Unit, aliniată la piața unică și uniunea vamală. Dar unioniștii din DUP refuză să formeze un guvern de coaliție la Belfast până când Londra nu va renegocia noi termeni.

Sursa: RADOR