De la Bruxelles au sosit vești neplăcute - finanțarea Planului bulgar de Redresare și Reziliență va fi redusă cu 578 de milioane de euro (puțin peste 1,13 miliarde de leva), scrie publicația Sega.

Motivul reducerii este că economia bulgară se dezvoltă mai bine decât era de așteptat și Bulgaria nu are nevoie de un sprijin nerambursabil atât de mare. Astfel, suma planificată inițial de 6,27 miliarde euro pentru implementarea unor proiecte importante va fi redusă la 5,69 miliarde euro.

Până acum, Bulgaria nu a primit nici măcar un euro prin cunoscutul plan, pentru că aprobarea acestuia a fost foarte tergiversată, în timp ce alte țări au primit deja avansurile și pun în aplicare proiecte.

Există corecții nu numai pentru planul bulgar. Fondurile pentru Franța, România și Polonia, de exemplu, au fost și ele reduse, deoarece acestea, la fel ca Bulgaria, au făcut față mai bine loviturilor economice cauzate de pandemie. În același timp, Spania și Germania sunt cele mai afectate și vor primi mai multe granturi UE pentru redresare.

Comisia Europeană face acum corecțiile la sumele pentru ajutor nerambursabil, deoarece a trebuit să prelucreze date actualizate pentru statele membre de la Eurostat. Încă din perioada în care a fost adoptat mecanismul NextGenerationEU, s-a afirmat că până la 30 iunie 2022 vor exista recalculări bazate pe datele actualizate privind PIB-ul și șomajul pentru fiecare țară.

„Tăierea” finanțării granturilor de la UE înseamnă că Bulgaria va trebui să caute alte surse pentru unele dintre proiectele incluse în plan - ori bani de la bugetul de stat, ori cofinanțare privată. În principiu, Bulgaria are oportunitatea de a profita de partea de împrumut a mecanismului european de redresare - potrivit acestuia, ea are o „cotă” de până la 4,5 miliarde de euro. Însă, pentru a accesa aceste fonduri împrumutate, guvernul (orice ar fi acesta) va trebui să lucreze în continuare la plan, trimițând amendamentele spre aprobare Comisiei Europene. Termenul limită pentru depunerea modificărilor este până în august 2023.

În luna martie, ziarul „Sega” scria că planul prezentat la Bruxelles este mult prea ambițios și că fondurile europene nu sunt suficiente pentru toate proiectele incluse în acesta. Acum, odată cu reducerea grantului, subfinanțarea va deveni și mai mare.

Sursa: RADOR