Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat vineri că guvernelor UE li se va acorda mai multă „flexibilitate” în stabilirea bugetelor pentru apărare, chiar dacă se confruntă cu „constrângeri fiscale”, scrie El Periodico (Spania).

Într-un discurs la Conferința de Securitate de la München, șefa Executivului european a anunțat că va propune „activarea clauzei de salvgardare pentru investițiile în apărare” pentru a permite statelor „să-și mărească substanțial cheltuielile pentru apărare”, așa cum cer Statele Unite de la aliații lor europeni din NATO. „O vom face într-un mod controlat și condiționat”, a adăugat Ursula von der Leyen.

Ea a anunțat, de asemenea, un pachet de instrumente „create pentru a aborda situația fiecărui stat, de la nivelul actual al cheltuielilor pentru apărare până la situația fiscală”.

În contextul acestei curse a înarmărilor, Von der Leyen a spus că o Ucraină „eșuată” ar slăbi Uniunea Europeană, dar și Statele Unite, așa că este indicat să lucreze cu Washingtonul pentru a obține o pace „echitabilă și de durată”. „O Ucraină eșuată ar slăbi Europa, dar ar slăbi și Statele Unite. Ar intensifica provocările din Indo-Pacific și ar amenința interesele noastre comune”, a spus șefa executivului UE în discursul său la Conferința de Securitate de la München.

Potrivit lui Von der Leyen, „autoritarii acestei lumi urmăresc îndeaproape pentru a vedea dacă există vreo impunitate atunci când îți invadezi vecinul și încalci granițele internaționale sau dacă există mijloace de descurajare reale” și, din acest motiv, „este atât de important să facem lucrurile corect”. Ea a spus că „Ucraina își dorește pacea mai mult decât oricine altcineva” și că președintele acestei țări, Volodimir Zelenski, „este dispus să lucreze pentru o pace care să onoreze sacrificiul țării sale și al compatrioților săi morți”. El a subliniat că pacea trebuie să fie „justă și de durată pentru ca ororile din ultimii ani să nu se mai repete niciodată”. Pe de altă parte, Zelenski a indicat că președintele rus, Vladimir Putin, este cel care trebuie „să arate că interesul său nu este să prelungească acest război” și „că a renunțat la ambiția sa de a distruge Ucraina”.

„Ucraina are nevoie de pace prin forță. Europa vrea pace prin forță. Și așa cum a spus clar președintele (Donald) Trump: America este ferm angajată pentru pace prin forță. De aceea cred că lucrând împreună putem obține o pace corectă și de durată”, a adăugat von der Leyen. În acest context, Von der Leyen a reamintit „multe lucruri la care Europa a contribuit deja" în contextul acestui conflict, și în special „sumele istorice”, cu sprijin în valoare de 134 de miliarde de euro, „mai mult decât a dat oricine altcineva”, inclusiv 52 de miliarde de dolari în asistență militară, la același nivel cu Statele Unite.

Ea s-a referit, de asemenea, la „sancțiunile puternice” ale Celor 27 pentru a slăbi economia rusă și la eforturile de a pune capăt dependenței de gazul rusesc. A mai reamintit că UE lucrează cu Ucraina „la aderarea acesteia la UE. Pentru că Ucraina face parte din familia noastră europeană. Și aici se află viitorul ei”.

Sursa: Rador Radio România