Ungaria a fost condamnată joi de Curtea de Justiție a UE la o amendă de 200 de milioane de euro, precum și la penalități cu titlu cominatoriu pentru nerespectarea unei hotărâri a aceleiași Curți privind politica sa de azil, potrivit lalibre.be.

"Această încălcare ce constă în sustragerea în mod deliberat de la aplicarea unei politici comune a Uniunii în ansamblu constituie o încălcare fără precedent și excepțional de gravă a legislației Uniunii", notează Curtea.

CJUE a constatat în decembrie 2020 că Ungaria nu a respectat regulile europene privind cererile de azil și returnările persoanelor aflate în situație neregulamentară. Această judecată a urmat altora. Viza apoi, printre altele, "zonele de tranzit" create de Ungaria pentru a aduna cereri de protecție internațională și unde solicitanții erau obligați să rămână pe toată durata procedurii, un fel de "detenție" ilegală a acestor persoane, a apreciat Curtea. Aceste zone de tranzit au fost abandonate, dar restul hotărârii nu a fost respectat, observă Curtea.

"Ungaria nu a luat măsurile necesare pentru executarea hotărârii din 2020 în ceea ce privește accesul la procedura de protecție internațională, dreptul solicitanților acestei protecții de a rămâne în Ungaria până la o decizie definitivă cu privire la contestația lor împotriva respingerii cererii lor și expulzarea cetățenilor țărilor terțe în situația de ședere ilegală", notează CJUE.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA