Ungaria refuză deblocarea unei noi tranșe de 500 de milioane de euro din Facilitatea europeană de pace pentru rambursarea armelor furnizate de UE Ucrainei, au indicat miercuri Budapesta și mai multe delegații de la Bruxelles, relatează AFP.

Guvernul ungar a confirmat acest lucru, explicând că "nu este de acord ca Uniunea Europeană, care dispune de alte instrumente, să utilizeze Facilitatea europeană de susținere a păcii exclusiv pentru Ucraina". "Nu ar mai rămâne suficiente resurse pentru a promova interesele UE în alte regiuni (de exemplu Balcani, Sahel, Africa de Nord)", potrivit guvernului ungar, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Budapesta și-a menținut obiecția în cursul întâlnirilor organizate marți și miercuri pentru a pregăti reuniunea miniștrilor afacerilor externe din UE din 22 mai de la Bruxelles, au confirmat miercuri mai multe delegații.

Ungaria nu blochează livrările de arme și muniții cerute de forțele armate ucrainene pentru a contracara armata rusă, dar împiedică rambursarea lor către statele membre, au precizat sursele citate.

Este nevoie de unanimitate pentru a aproba utilizarea fondurilor din Facilitatea Europeană pentru Pace, dotată inițial cu 5,7 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027 și suplimentată cu 2 miliarde de euro în mai.

Acest instrument este folosit pentru rambursarea către statele membre a 40% din valoarea armamentelor livrate Ucrainei și a instruirii militarilor ucraineni. Facilitatea este alimentată prin contribuții ale statelor membre, 66% din finanțări provenind de la Germania, Franța, Italia și Spania.

După invazia din Ucraina din februarie 2022, statele membre ale UE au deblocat 3,6 din cele 5,7 miliarde de euro ale Facilității de pace pentru a acorda sprijin militar Kievului și au mai adăugat 2 miliarde de dolari pentru a furniza forțelor ucrainene cel puțin un milion de obuze de 155 mm și a-și reconstitui stocurile strategice de muniție.

Există un acord de principiu privind o nouă finanțare de 3,5 miliarde de euro pentru alimentarea Facilității, au precizat diplomații citați de AFP.

Oprirea rambursărilor riscă să descurajeze unele state membre să continue furnizarea de arme Ucrainei, într-un moment în care Kievul pregătește o contraofensivă și cere armament mai modern, mai ales avioane de luptă și capacități de atac cu rază lungă de acțiune.

Ungaria nu a mai blocat până acum utilizarea acestui instrument al UE, la care contribuie de altfel financiar, deși nu a furnizat arme sau muniție Ucrainei, la fel ca Austria și Irlanda.