Ungaria nu este dispusă nici măcar să discute despre finanțarea de către Uniunea Europeană a livrărilor de armament către Ucraina, până când autoritățile de la Kiev nu vor îndeplini anumite cerințe ale Budapestei.

Potrivit ministrului ungar de externe Péter Szijjártó, Kiev trebuie să scoată OTP Bank de pe lista sponsorilor internaționali ai războiului și să restabilească drepturile minorității maghiare din Transcarpatia, relatează MTI.

Conform unui comunicat al Ministerului ungar al Afacerilor Externe, după reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE, Péter Szijjártó a declarat că discuțiile purtate în cadrul punctului de pe ordinea de zi referitor la războiul din Ucraina au arătat clar că trebuie întărită vocea acelora care susțin pacea, deoarece cei care susțin războiul sunt în majoritate.

Ministrul ungar de externe a precizat că opinia majoritară este că trebuie continuate livrările de armament, ceea ce ne arată că toată lumea ia în calcul un război de lungă durată, lucru dovedit și de propunerea UE potrivit căreia Ucraina ar urma să primească anual câte cinci milioane de euro, ca ajutor militar, în următorii patru ani.

"Această abordare ne produce o profundă tristețe. Trebuie să ne întrebăm câți oameni vor muri, cât de mari vor fi distrugerile pe care le va suferi Ucraina în următorii patru ani", a declarat Péter Szijjártó. "Din păcate, am fost singurul care a vorbit împotriva acestei abordări. Noi nu vrem încă patru ani de război, noi dorim ca războiul să se sfârșească cât mai curând", a adăugat ministrul ungar de externe.

Péter Szijjártó a subliniat că au existat mari presiuni pentru ca Ungaria să voteze noua tranșă de 500 milioane de euro pentru finanțarea livrărilor de armament, precum și a pachetului de 20 de miliarde de euro, pentru următorii patru ani. În opinia oficialului ungar, aceasta ar însemna ca, în următorii ani, contribuabilii maghiari care nu au nicio vină să plătească peste 80 de miliarde de forinți.

”Guvernul ungar nu este dispus nici măcar să discute această propunere, până când autoritățile ucrainene nu vor scoate OTP Bank de pe lista sponsorilor internaționali ai războiului”, a subliniat Péter Szijjártó, amintind și faptul că Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell, a propus o întrevedere trilaterală UE - Ungaria - Ucraina pe această temă, inițiativă respinsă de Dmitro Kuleba.

Ministrul ungar de externe s-a referit și la situația maghiarilor din regiunea Transcarpatia și a afirmat că autoritățile ucrainene au început "ucrainizarea" celor aproximativ 15.000 de elevi de etnie maghiară, în timp ce peste 5.000 de copii ucraineni refugiați își pot continua studiile în Ungaria.

Noile reglementări adoptate la Kiev reprezintă o gravă încălcare a dreptului internațional, iar pentru Ungaria acest fapt va fi un principalul punct de vedere, atunci când în toamna acestui se va evalua respectarea de către Ucraina a criteriilor pentru începerea negocierilor de aderare la UE. Péter Szijjártó a mai vorbit și despre faptul că, și cu această ocazie, au fost state membre ale UE care au pus pe tapet necesitatea unor sancțiuni împotriva industriei nucleare a Rusiei, dar Guvernul Ungariei nu va ceda nici în această chestiune.

"Și nu numai pentru că astfel de sancțiuni sun contrare intereselor noastre naționale, ci și pentru că sancțiunile au șubrezit competitivitatea economiei europene, iar unii ne-au luat de proști", a spus ministrul ungar de externe. El a amintit că, în prima jumătate a anului 2023, SUA și-au dublat importurile de uraniu din Rusia, situație fără precedent din 2005 încoace. 

Sursa: RADOR