Prima zi a summit-ului extraordinar al UE pentru aprobarea bugetului Uniunii pe termen lung s-a încheiat abrupt, în condițiile în care pozițiile liderilor europeni sunt încă prea divergente. Nici ziua de vineri nu a adus vreun progres.

UPDATE: Summitul extraordinar s-a încheiat pentru că liderii europeni nu au putut ajunge la niciun acord.

„Am muncit din greu pentru a încerca să ajungem la un acord... Din nefericire, am observat că un acord nu era posibil”, a spus șeful Consiliului European, Charles Michel, în conferința de presă de la finalul întrunirii.

Totuși, el spune că summitul a fost util pentru că a reușit să analizeze opiniile tuturor liderilor și că informațiile aflate în aceste două zile vor fi utilizate în negocierile viitoare.

„Era evident că diferențele erau mult prea mari pentru a ajunge la o înțelegere, de aceea am anulat negocierile”, a explicat cancelarul german Angela Merkel, care a precizat că nu a fost stabilită o datî pentru un nou summit. 

**************** 

După o sesiune de discuții care a arătat că statele membre au poziții foarte diferite privind banii pe care UE ar trebui să-i aibă la dispoziție în perioada 2021-2027, Charles Michel, președintele Consiliului European, a întrerupt masa rotundă.

Michel a organizat apoi discuții individuale cu fiecare șef de stat sau de guvern, urmând să elaboreze cu echipa sa o nouă propunere de buget, după ce cea prezentată recent nu a întrunit acceptul liderilor.

Lucrările reuniunii extraordinare a Consiliului European urmează să fie reluate vineri, președintele Consiliului European fiind așteptat să înainteze liderilor o nouă propunere cu privire la bugetul multianual al UE.

Summitul a început joi după-amiaza, dar a fost întrerupt după patru ore de discuții.

De altfel, puțini sunt cei care se așteptau ca un acord să fie realizat rapid. Președintele Klaus Iohannis s-a declarat sceptic cu privire la încheierea unui acord privind bugetul multianual al UE în aceste zile înaintea reuniunii. „Îmi permit să fiu sceptic în această privință. Șansele de reușită le evaluez undeva la 50-50”, a spus el.

Președintele Klaus Iohannis a avut, vineri dimineața, o întâlnire cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunță Agerpres.

Liderii celor patru state care doresc un buget mai suplu (Austria, Olanda, Danemarca și Suedia), numit "The Frugal Four", doresc contribuții de 1% la bugetul MFF. Totodată, ei pledează pe o "modernizare" a bugetului, cu accent pe statul de drept, migrație și climă, a precizat pe Facebook premierul olandez Mark Rutte.

Liderii UE nu s-au înțeles nici în prima parte a zilei de vineri, când au avut însă loc nenumărate discuții în diferite formate - bilaterale, multilaterale, în prezența șefilor Comisiei și Consiliului sau fără ei. 

Președintele Klaus Iohannis și premierul bulgar Boiko Borisov au avut vineri o întâlnire cu liderii țărilor așa-numite „frugale” în marja reuniunii extraordinare a Consiliului European, la solicitarea celor din urmă. Liderii celor patru state „frugale” - Austria, Danemarca, Olanda și Suedia - au avut întâlniri și cu alți șefi de stat și de guvern prezenți la summit.

Iohannis a participat și la o întrunire a „Prietenilor Coeziunii” - 17 state din estul și sudul Europei, care pledează pentru menținerea fondurilor structurale la un nivel ridicat. De altfel, liderii acestui grup au decis să redenumească grupul „Prietenii unei Europe ambițioase”, pentru a reflecta dorința lor de a obține un buget ambițios, în interesul Europei și al cetățenilor europeni.

În același timp, țările net contributoare - Germania, Austria, Țările de Jos, Suedia și Danemarca - vor să-și plafoneze plățile și vor reduceri ale politicilor tradiționale și eficientizarea cheltuielilor UE.

Șefii de stat sau de guvern ar fi trebuit să se reunească în plenară la ora 17 (ora României), dar întâlnirile între diverși lideri au loc în continuare.