Actuala criză sanitară ne obligă să abordăm cât mai urgent riscul ca următorului buget pe termen lung al UE să nu intre în vigoare la 1 ianuarie 2021, susțin eurodeputații.

Plenul Parlamentului European a adoptat miercuri o rezoluție legislativă cu 616 voturi ”pentru”, 29 ”împotrivă” și 46 abțineri, solicitând Comisiei Europene să prezinte o propunere pentru un plan de urgență privind CFM (cadrul financiar multianual) până la 15 iunie 2020.

Deși plafoanele bugetare actuale ar urma să fie prelungite în mod automat în cazul în care nu există un nou CFM anul viitor, multe programe vor expira la sfârșitul anului 2020, cum ar fi programele de coeziune, de cercetare sau Erasmus.

Scopul este de a oferi o plasă de siguranță cetățenilor, regiunilor, orașelor, agricultorilor, universităților sau întreprinderilor care beneficiază de programele UE și de a exclude orice risc ca actualul CFM și programele sale să fie întrerupte sau extinse în mod dezordonat.

Eurodeputații declară că planul ar trebui să redirecționeze bugetul în mod temporar pentru a aborda și a atenua consecințele economice și sociale imediate ale pandemiei de COVID-19 și pentru a contribui la redresare prin adăugarea de flexibilitate și finanțare, așa cum s-a procedat deja în cadrul bugetului de anul acesta.

La 17 aprilie, PE a solicitat un pachet semnificativ de redresare și reconstrucție, care să implice creșterea CFM. În conformitate cu rezoluția de astăzi, planul de urgență ar oferi o bază mai bună decât un cadru financiar multianual întârziat sau necorespunzător pentru redresarea Uniunii Europene și a priorităților politice.

Dat fiind că actualul buget al UE pe termen lung se încheie la 31 decembrie 2020, UE are nevoie de un nou orizont de planificare bugetară pentru următorii șapte ani. Prin urmare, Comisia Europeană a prezentat planuri pentru următorul CFM pentru perioada 2021-2027 în mai 2018 și a anunțat o nouă propunere pentru mai 2020, care să țină seama de criza sanitară și de consecințele acesteia. Parlamentul European și-a adoptat poziția în noiembrie 2018 și a reconfirmat-o în octombrie 2019.

Consiliul nu a fost încă în măsură să convină asupra unei poziții.