Cabinetul interimar de la Sofia a aprobat o altă derogare de la sancțiunile europene împotriva Rusiei, relatează Sega.

Bulgaria va putea importa subansamble și materiale din Rusia pentru Centrala Nucleară de la Kozlodui, după cum au votat miniștrii în ședința lor din această săptămână.

"Scopul este de a asigura reparațiile anuale planificate în mod normal și funcționarea Centralei Nucleare de la Kozlodui. Acest lucru este de o importanță critică pentru siguranța centralei electrice. Este vorba despre materiale, servicii și subansamble pentru care nu s-au găsit încă furnizori alternativi. Noi continuăm procesul de selecție, astfel încât pe termen lung să avem o siguranță absolută", a declarat ministrul bulgar al energiei, Rosen Hristov, după întâlnire.

El a explicat că în aprilie urmează reparația anuală programată a Blocului V. Livrări de subamsamble și servicii rusești vor fi, de asemenea, necesare și pentru reparația planificată din toamnă a Blocului VI.

Din cauza reparațiilor, Bulgaria intenționează ca și în următorii ani să se aprovizioneze cu materiale pentru Centrala Nucleară Kozlodui, pentru care încă nu găsește aprovizionări alternative, a mai spus ministrul energiei.

Astfel, potrivit spuselor sale, funcționarea în siguranță a centralei noastre nucleare și securitatea energetică a țării vor fi asigurate în următorii ani.

Sursa: RADOR