Trimisul special al SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, a declarat la postul de radio Vocea Americii că Bulgaria l-a asigurat că nu va pune condiții noi pentru intrarea Republicii Macedonia de Nord la Uniunea Europeană.

"Am avut o conversație cu omologii mei bulgari și ei m-au asigurat că nu au intenția de a adăuga alte condiții. Ei vor să vadă progrese privind foaia de parcurs care este deja în vigoare. Vrem să lucrăm cu toate statele pentru a ne asigura că aceste condiții sunt îndeplinite, a spus Escobar, potrivit cotidianului bulgar Dnevnik.

El a adăugat că trebuie "să ne bazăm pe fapte și pe obligațiile existente pentru a ne asigura că Macedonia de Nord va putea avansa în procesul de aderare". Modificările în Constituția Macedoniei de Nord pentru a include minoritatea bulgară în aceasta sunt o condiție în cadrul de negociere al țării, pentru a avea loc cea de-a doua conferință interguvernamentală și pentru ca Macedonia de Nord să înceapă să deschidă capitolelor de negociere pe calea spre aderarea la UE.

Escobar a mai spus că nu sunt informații despre eventuale acorduri privind schimbările constituționale între guvernul Macedoniei de Nord și fostul prim-ministru Nikola Gruevski, după cum a susținut liderul opoziției Hristijan Mickoski. În interviul pentru Vocea Americii, Escobar a spus că provocările legate de statul de drept și corupția au fost probabil cea mai mare problemă a Balcanilor de Vest privind aderarea.

"Noi încurajăm constant guvernele (din Balcanii de Vest) să facă mai mult pentru a stimula implementarea reformelor și încurajăm liderii atât din parlamente, cât și din guverne să arate rezultate concrete în combaterea corupției și consolidarea instituțiilor care stau la baza statului de drept", a mai subliniat diplomatul, adăugând că în unele țări lupta împotriva corupției este prea lentă.

În timpul unei vizite la Skopje de săptămâna trecută, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a îndemnat pe politicienii macedoneni să-și îndeplinească angajamentele de a schimba Constituția pentru a permite avansarea procesului de începere efectivă a negocierilor de aderare.

Miercuri, Comisia Europeană urmează să prezinte rapoartele privind progresul pentru aderarea la UE a țărilor candidate, care vor servi drept bază pentru discuția liderilor europeni cu privire la extinderea reuniunii lor din luna decembrie.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA