Bulgaria, alegerile legislative și un sentiment de déjà vu

Deloc surprinzător, partidul conservator al fostului premier bulgar Boiko Borisov a ocupat primul loc la alegerile legislative de duminică, 27 octombrie. A fost deja cazul în timpul alegerilor anterioare, din iunie, scrie Courrier International.
Bulgarii au fost chemați din nou la vot la alegerile legislative care au avut loc duminică, 27 octombrie. A fost al șaptelea rând de alegeri anticipate în trei ani și jumătate, diversele partide din țară dovedindu-se incapabile să câștige o majoritate clară. Încercările de a crea o coaliție largă „în stil german”, care să reunească concurenții politici în numele orientării euro-atlantice a țării, au eșuat.
La fel ca la alegerile precedente, partidul conservator al fostului premier Boiko Borisov a fost cel care s-a clasat pe primul loc, cu ceva mai mult de 26% din voturi, potrivit cifrelor aproape definitive ale Comisiei Electorale publicate luni de ziarul online „Dnevnik”. Urmați de liberalii alianței PP-DB (14,2%), apoi de partidul pro-rus Vazrajdané („Renașterea”, 13,4%) care pledează pentru o ieșire imediată a țării din Uniunea Europeană și Alianța Atlantică. Socialiștii (foști comuniști) ai PSB își continuă declinul cu 7,6% din voturi.
Cele două principale noutăți ale acestor alegeri sunt ascensiunea partidului Vazrajdané – al treilea partid din țară, la doar zece ani de la înființare – și scindarea DPS, partidul care reprezintă minoritatea turcă și musulmană din țară. Ramura sa legată de oligarhul sulfuros Delyan Peevski (înscris pe lista americană „Magnitsky”, el este sancționat pentru „corupție”), este plasată pe poziția a patra cu 11,5 din voturi. În total, nouă partide politice vor intra în Parlament, potrivit Comisiei Electorale.
În starea actuală a lucrurilor, Boiko Borisov va avea nevoie de mai mulți aliați pentru a forma un guvern, subliniază „Dnevnik” amintind că doar formațiunea lui Delyan Peevski a răspuns deja favorabil. „Un Parlament atât de fragmentat va complica și mai mult misiunea învingătorilor de a forma un guvern stabil”, continuă cotidianul. O acțiune care capătă din ce în ce mai mult aspectul unei misiuni imposibile în Bulgaria.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii