Bulgaria va trece 1 ianuarie 2025 ca dată țintă pentru trecerea la moneda euro într-un document oficial, informează postul public bulgar de radio BNR, preluat de Sega.

Modificările se fac în decretul Comsiliului de Miniștri privind înființarea unui consiliu de coordonare pentru pregătirea Bulgariei în vederea aderării la zona euro, iar termenul de trimitere pozițiilor a expirat duminică seară.

Bulgaria a ratat data stabilită anterior pentru introducerea monedei euro în țară - 1 ianuarie 2024, după ce guvernul interimar nu a depus un raport de îndeplinire a criteriilor de aderare la zona euro, în februarie.

Argumentul oficial a fost că nu au fost duse la îndeplinire schimbările legislative necesare, ceea ce a fost dictat de criza politică din țară. Cu toate că o mare parte din textele necare au fost depuse la parlament, lipsa unui acord între forțele politice din țară a dus la tergiversarea lucrurilor și dizolvarea parlamentului anterior fără un rezultat final privitor la aceste texte.

Actualul parlament, însă, adoptă rapid legi-cheie ce trebuie să fie finalizate până la adoptarea monedei euro.

În cursul săptămânii, Banca Centrală Europeană a avut o evaluare pozitivă privind nouă lege pentru Banca Națională a Bulgariei cu recomandări tehnice, care să fie discutate cu Ministerul de Finanțe înainte ca textele finale să fie propuse pentru vot de către guvern și apoi de către deputați. Legea trebuie să intre în vigoare în momentul în care Bulgaria va deveni stat membru al zonei euro.

Data de 1 ianuarie 2025 este menționată ca dată țință pentru aderarea Bugariei la zona euro în Programul de guvernare al cabinetului de la Sofia în perioada iunie 2023 - decembrie 2024.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA