Bulgaria este țara din Uniunea Europeană care și-a redus cel mai mult emisiile cu efect de seră în al doilea trimestru al anului 2023, crescându-și în același timp Produsul Intern Brut (PIB), notează Mediapool.

Un total de 21 de țări din UE și-au redus emisiile de carbon, dar doar zece dintre ele au reușit să facă acest lucru în contextul creșterii economice, potrivit datelor Eurostat, publicate miercuri.

Bulgaria raportează o scădere cu 23,7 la sută a dioxidului de carbon emis în al doilea trimestru al anului comparativ cu aceeași perioadă din 2022. Primele trei țări cu cea mai mare reducere a emisiilor de CO2 sunt Estonia - cu 23,1 la sută și Țările de Jos - cu 10,3 la sută.

O scădere semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră a fost înregistrată atât în ​​Estonia (-23,1 la sută), cât și în Țările de Jos (-10,3 la sută). Cele două țări, însă, reușesc acest lucru cu prețul unui declin al economiei. Același lucru este valabil și pentru Ungaria, Luxemburg, Suedia, Austria, Republica Cehă, Polonia, Finlanda și Germania, care reduc poluarea în detrimentul Produsului Intern Brut (PIB). Italia realizează acest lucru prin menținerea nivelului PIB-ului său.

Danemarca, Franța, Belgia, Slovenia, Slovacia, Bulgaria, Portugalia, Spania, România și Grecia au reușit să își reducă emisiile în timp ce economia lor a crescut, notează Eurostat.

O creștere a gazelor cu efect de seră a fost raportată de Malta (+7,7%), Letonia (+4,5%), Irlanda (+3,6%), Lituania (+3,0%), Cipru (+1,7%) și Cipru (+1,0%). Dintre acestea, Malta, Cipru și Lituania raportează o crestere 3,9%, 2,2% și, respectiv, 0,7% a PIB.

În medie pentru Uniunea Europeană, scăderea este de 5,3 la sută față de aceeași perioadă din 2022. Emisiile separate de gaze cu efect de seră emise în timpul dezvoltării economiilor țărilor Uniunii Europene au fost de 821 milioane de tone echivalent dioxid de carbon față de 867 milioane de tone cu un an mai devreme.

În al doilea trimestru al anului 2023, sectoarele economice care au contribuit cel mai mult la emisiile de gaze cu efect de seră au fost „producția industrială” (23,5 la sută), „gospodăriile” (17,9 la sută), „producția și furnizarea de energie electrică și gaze naturale” (15,5%), „agricultura” (14,3%) și „transport și depozitare” (12,8%).

Emisiile de gaze cu efect de seră au crescut în șase din nouă sectoare economice comparativ cu aceeași perioadă din 2022. Cea mai semnificativă scădere a fost înregistrată în sectorul „producție și furnizare de energie electrică și gaze naturale” - 22 la sută). Cea mai mare creștere a fost în domeniile „transport și depozitare” – cu 1,7 la sută).

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA