Consiliul Judiciar Suprem (CJS) a admis pentru examinare propunerea de revocare din funcție a procurorului-general, care este acuzat că a prejudiciat grav prestigiul justiției, scrie Mediapool.

Ivan Gheșev a fost indicat de adjunctul său Borislav Sarafov drept autor al înregistrării ilegale a conversației sale cu un membru al Colegiului Procurorului, Iordan Stoev. În plus, Gheșev este acuzat și de imixtiune ilegală în investigarea exploziei din apropierea limuzinei sale blindate. Procurorul-general neagă toate acuzațiile, susținând că a primit înregistrarea de la o angajată de la procuratură și că se afla în vacanță în momentul exploziei.

Prin urmare, nu a existat nicio modalitate de a interveni în anchetă.Consiliul Judiciar nu a fost de acord cu afirmațiile sale și a decis să demareze procedura care ar putea duce la demiterea lui Ivan Gheșev. S-a obținut o majoritate de 14 voturi „pentru”, iar trei membri ai Consiliului Judiciar au continuat să-l susțină pe Gheșev și au votat „împotrivă”.

Această majoritate va fi suficientă pentru demiterea procurorului-general, dar numai după adoptarea reformei judiciare, care este examinată în prezent de Adunarea Națională de la Sofia.

Reforma are ca scop reducerea voturilor necesare pentru demiterea lui Gheșev de la 17 la 13. Totodată, este propusă o anchetă independentă a procurorului-general.

Se așteaptă ca reforma să fie adoptată cel târziu până la sfârșitul săptămânii viitoare. Gheșev se poate dovedi atunci investigat de un judecător de instrucție independent și, simultan, fără protecție în CJS. 

Noua realitate pentru Gheșev

Joi, Gheșev s-a trezit într-un CJS complet diferit față de statu-quo-ul de acum trei săptămâni, când deținea controlul deplin al instituției. În sprijinul său a fost doar avocatul Boian Novanski (de la cota politică în CJS venită de la „Ataka”), Evgheni Ivanov (cota procurorilor) și Veronika Imova (de la GERB).

Cea mai interesantă a fost poziția fostei judecători supreme Veronika Imova, care i-a luat partea lui Ivan Gheșev, deși a devenit membră a CJS datorită GERB. Ea și-a exprimat îndoiala că cererea de concediere ar putea fi motivată politic, referindu-se la înregistrarea conversației dintre Ivan Gheșev și Iordan Stoev. Luni, Ivan Gheșev a făcut publică o înregistrare a unei conversații în care Iordan Stoev a susținut că revocarea procurorului-general a fost cerută de GERB.

„Să se audă aceste imixtiunii sincere, care au înghețat orice idee de independență în rândul magistraților în cauză”, a spus Imova și s-a întors către Iordan Stoev: „Distinse coleg Stoev, vă recunoaștem foarte bine vocea. Dezvăluirile mă fac să cred cu tărie că aceasta (propunerea de demitere a lui Ivan Gheșev) nu corespunde voinței dumneavoastră efective”, a spus judecătorul suprem. Apoi a adăugat că, probabil, propunerea nu corespunde voinței personale a celorlalți care au semnat cererea de demitere a lui Gheșev.

În fața lui Imova, procurorul-general a luat aceeași poziție și a cerut recuzarea tuturor celor șase membri ai Colegiului Procurorilor care doresc înlăturarea lui. Ei i-au spus că asta nu se va întâmpla.

Reprezentat de un avocat 

La începutul ședinței, Ivan Gheșev a anunțat un fapt fără precedent, că va fi reprezentat de un avocat în fața CJS. Împreună cu avocatul său, a asistat și el la dezbaterile de la CJS, explicând că a decis să întrerupă „pentru câteva ore concediul anual plătit”.

Procurorul-general al Bulgariei a spus că cei șase colegi ai săi care doresc să-l înlăture nu au dreptul legal și moral să facă o astfel de propunere.Iordan Stoev i-a răspuns că el este independent. „Această (înregistrare) este o manipulare care urmează să fie investigată de către organe ale parchetului”, a spus el.

Ghergana Mutafova, care dorește și ea demiterea lui Gheșev, i-a amintit Veronicăi Imova că este judecător de la Curtea Supremă. "Vorbim despre o înregistrare pentru care nu avem date privind autenticitatea. Sunt șocată, doamnă Imova. Cu declarația dvs. de astăzi în procedura de admisibilitate, dvs. ați făcut o declarație pe fond, pe această bază și eu vă cer recuzarea”, a spus Mutafova.

Ministrul bulgar al justiției, Krum Zarkov, care prezidează Plenul CJS fără drept de vot, i-a cerut lui Gheșev de mai multe ori să respecte procedurile legale. "Stickurile sunt un alt gen. Vă îndemn să nu mai vorbiți prin mass-media și prin stickuri și să încercați să păstrați, dacă se poate vorbi despre păstrarea a ceva, un fel de instituționalitate", a spus Zarkov.

„Eu nu prezint stickuri, eu am înlesnit procedura (la Curtea Supremă)”, a spus Gheșev și a explicat că, în prezent, Consiliul Judiciar poate asculta înregistrarea conversației sale cu Iordan Stoev pe YouTube.

Procurorul-general a cerut ca cei șase membri ai Colegiului Procurorilor să fie verificați de Comisia pentru Conflict de Interese din CJS. Trebuia să-i amintească că în cadrul CJS nu există o astfel de comisie, notează Krasen Nicolov. 

Sursa: RADOR