Curtea Constituțională a declarat ilegală alegerea a 16 deputați din actualul Parlament al Bulgariei și a însărcinat Comisia Electorală Centrală să prezinte noua componență a Adunării Naționale, care va include și grupul parlamentar „Măreție”.

Asta nu înseamnă că viitorul grup al formațiunii „Măreție” va fi format din 16 parlamentari. Din cauza numărului mai mare de buletine de vot invalide și a sistemului electoral proporțional, Comisia Electorală Centrală va trebui să anunțe care sunt deputații care intră în Adunarea Națională, scrie „Mediapool” (Bulgaria).

Potrivit datelor neoficiale, gruparea „Măreție” va avea cel mai probabil 10 deputați, iar majoritatea coaliției de guvernământ va scădea la minimul de 121 de voturi.

Potrivit deciziei instanței, după renumărare, pragul de 4 la sută este de 97.390,44 voturi, iar „Măreție” a primit 97.497 și astfel intră în parlament. Aceste voturi sunt cu 59 mai multe decât cele anunțate după votul din 27 octombrie. Schimbări există și în voturile altor partide. Renumărarea a arătat că formațiunea „Un Nou Început” al lui Peevski are cu 1.110 de voturi mai puțin.

Drept ilegală a fost declarată alegerea a trei deputați de la formațiunea „Există un Astfel Popor”. Alegerea a trei deputați de la formațiunea „Moralitate, Unitate, Onoare” (MECH), a fost, de asemenea, declarată ilegală și trebuie să părăsească Parlamentul.

Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți - Un Nou Început al lui Delian Peevski are doi parlamentari aleși ilegal.

„Renașterea” are de asemenea doi parlamentari aleși ilegal, iar Partidul Socialist Bulgar - Stânga Unită îl pierde un deputat.

Trecut de neuitat

„Măreție”, care este pe cale să devină pentru a doua oară partid parlamentar, a fost creat în jurul ideologului Ivelin Mihailov, cunoscut și pentru proiectul legat de „Parcul Istoric”. Când au intrat prima dată în parlament, Mihailov a fost împreună cu Nikolai Markov, fost angajat al Serviciului Național de Pază. La scurt timp după ce parlamentul anterior și-a început activitatea, grupul „Măreție” s-a împărțit în două facțiuni - una s-a format în jurul lui Markov, iar cealaltă a rămas loială lui Mihailov.

După aceste drame, s-a constituit în parlament o comisie specială care să investigheze „Parcul Istoric”. Inițiatori au fost foștii deputați de la „Măreție”, care între timp au devenit independenți.

Comisia a invitat pentru interpelări o serie de instituții, inclusiv Ministerul de Interne, Agenția de Stat pentru Securitate Națională, serviciile fiscale și Procuratura. S-a aflat de la ministrul de Interne de atunci (în prezent deputat de la Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți - Un Nou Început), Kalin Stoianov, că Ministerul de Interne a lucrat la 28 de controale după sesizări legate de „Parcul Istoric”. De-a lungul anilor, au existat numeroase acuzații din partea investitorilor în proiectul lui Mihailov că au fost fraudați. Instituțiile nu au reacționat până acum. De obicei, dosarele sunt închise la Parchet.

Sursa: Rador Radio România