Bulgaria a demarat o campanie națională de combatere a migrației ilegale, a declarat ministrul bulgar de interne Ivan Demerdjiev, adăugând că această campanie a fost planificată cu mult timp în urmă.

Direcția Generală pentru Combaterea Crimei Organizate și Poliția de Frontieră au raportat deja acțiuni încheiate cu succes, a spus Demerdjiev, citat de Kathimerini.

„Mari grupuri de trafic de migranți au primit lovituri. Operațiunea va continua în zilele următoare în Turcia, precum și în Bulgaria”, a adăugat el.

Potrivit ministrului bulgar, sunt planificate acțiuni similare și cu Grecia. „Interoperabilitatea este singura modalitate de a răspunde la criminalitatea transfrontalieră”, a subliniat el.

Pe aceeași linie, procurorul general Ivan Gheșev a postat pe Twitter: „A lucra împreună și a coopera sunt singurele modalități de a proteja poporul și interesele Bulgariei”. Gheșev a mulțumit procurorilor și anchetatorilor din Bulgaria, conducerii Ministerului afacerilor interne și sutelor de polițiști pentru munca depusă în organizarea campaniei și pentru interacțiunea lor profesională.

La ordinul procurorului general, în toată țara au fost efectuate luni percheziții și a fost impus sechestru asupra locuințelor și vehiculelor unor persoane suspectate de trafic. Operațiunea a fost efectuată de ofițeri din cadrul Direcției Generale pentru Combaterea Criminalității Organizate, Direcției Generale a Poliției Naționale, Direcției Generale a Poliției de Frontieră, Direcției de Interne de la Sofia, Direcției Jandarmerie, precum și de ofițeri din cadrul Serviciului Securității Naționale, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al procurorului general, Sika Mileva, în cadrul unei informări de presă.

Obiectul investigațiilor îl constituie persoane presupuse a fi organizatorii din partea bulgară a marilor rețele de trafic de ființe umane din Turcia, trecând prin Bulgaria, Serbia, România, și până în țările din centrul și vestul Europei. Persoanele cercetate ar fi organizat transportul, recrutând șoferii necesari. Sunt cercetate și persoane suspectate că oferă cazare temporară migranților.

Sursa: RADOR