Bulgaria este optimistă cu privire la Schengen

Bulgaria este capabilă să îndeplinească cerințele Olandei pentru aderarea la Schengen, crede ministrul bulgar al afacerilor externe, Nikolai Milkov, citat de Mediapool.
Țările de Jos și Austria au rezerve cu privire la aderarea Bulgariei la zona de liberă circulație, în timp ce România este oprită doar de Austria, dar ambele părți se așteaptă la evoluții pozitive până la sfârșitul anului în curs.
"Trebuie să lucrăm împreună pentru a identifica tot ceea ce Olanda se așteaptă să vadă într-un viitor raport privind statul de drept în Bulgaria. Un raport care să includă subiectele care sunt de interes pentru ei. Când va ieși acest raport, cel mai probabil în iunie sau iulie, dar probabil după luna octombrie, noi vom putea îndeplini criteriile de intrare la Schengen”, a declarat ministrul bulgar al afacerilor externe, Nikolai Milkov.
El a comentat, de asemenea, relațiile actuale ale Bulgariei cu Macedonia de Nord.
"În practică, un veto al Bulgariei nu există, iar aceasta a fost întotdeauna poziția mea. Noi avem o poziție foarte clară, care se bazează pe ceea ce a decis UE cu privire la această țară - când îndeplinesc aceste condiții - respectarea drepturilor omului, de asociere, lupta împotriva discursului instigator la ură și a crimelor motivate de ură, atunci calea lor către aderarea este deschisă”, a subliniat Milkov.
„Chestiunea integrării europene a Balcanilor de Vest este un proces care are o importanță directă pentru noi, întrucât acesta este spațiul din imediata apropiere în care Bulgaria funcționează și își implementează politica externă”, a adăugat ministrul de externe, în fața jurnaliștilor, la Sandanski, unde a a participat la deschiderea celui de-al 16-lea seminar internațional „Școala de iarnă a diplomației”.
Potrivit spuselor sale, trebuie subliniat că Bulgaria protejează drepturile compatrioților săi din aceste țări și ale persoanelor care au conștiință bulgară și se simt bulgari.
"Aceste lucruri nu sunt în contrasens cu obiectivul nostru de integrare rapidă a Balcanilor de Vest, dimpotrivă, respectul pentru drepturile omului, respectul pentru drepturile de asociere, lupta împotriva discursurilor motivate de ură și a crimelor motivate de ură, sunt criterii pentru apartenența acestor țări la UE, iar asta este un lucru pe care Uniunea însăși îl recunoaște”, a mai spus ministrul de externe.
Anul trecut, Bulgaria a fost de acord să deschidă ușa Macedoniei de Nord pentru UE, cu anumite condiții. Totuși, acest lucru nu a dus la normalizarea relațiilor. Skopje nu va începe negocieri reale pentru aderarea la UE până când nu va îndeplini condițiile bulgare de a respecta drepturile macedonenilor cu conștiință bulgară și de a include bulgarii în Constituția țării.
Sursa: RADOR
Comentarii