Cele patru state au semnat o declarație comună, după o întâlnire la nivelul miniștrilor de externe, desfășurată la cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a ONU, relatează 24Chasa.

"O conectivitate puternică și eficientă necesită o infrastructură bine dezvoltată și o circulație nestingherită a oamenilor și a mărfurilor. Aderarea Bulgariei și României la Schengen va contribui la creșterea stabilității și prosperității în întreaga regiune și în Europa", se arată în declarația comună.

"Întâlnirea este importantă. Cele patru țări sunt membre ale UE și NATO, iar acest lucru face cooperarea regională și mai importantă", a comentat vicepremiera bulgară Maria Gabriel.

Printre subiectele discutate la întâlnirea dintre cele patru state s-au numărat Inițiativa celor Trei Mări și conectivitatea regională și economică.

Inițiativa pentru declarația comună aparține vicepremierei și ministrei Afacerilor Externe din Bulgaria, Maria Gabriel.

"Reafirmăm angajamentul nostru pentru a lucra împreună pentru conectivitate în știință, educație, energie, tehnologie și inovare, pentru a asigura o dezvoltare mai durabilă pentru regiunea Europei de Sud-Est”, se mai arată în document.

Declarația propusă de Maria Gabriel s-a bucurat de sprijinul miniștrilor de externe din Croația - Gordan Grlic Radman; Grecia - Giorgios Gerapetritis; România - Luminița Odobescu.

Se pune accent pe construirea unui coridor Nord-Sud. Conectarea infrastructurii de transport și diversificarea surselor de energie reprezintă o prioritate comună pentru cele patru țări.

Declarația subliniază că aderarea Bulgariei, Croației și României la OCDE va servi regiunii Europei de Sud-Est pentru îmbunătățirea stabilității economice, a climatului investițional și pentru nivelul de trai.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA