Bulgaria nu va duce un război diplomatic pentru Schengen
Bulgaria nu va juca dur cu Austria și Olanda, care îi blochează aderarea la Schengen, ci va miza pe cartea diplomației și a presiunii politice la Bruxelles pentru a depăși vetoul, au declarat mai multe surse de la Sofia pentru EURACTIV Bulgaria.
Guvernul bulgar speră că, dacă Olanda pot fi convinsă că Bulgaria își continuă eforturile de a implementa statul de drept, Austria ar putea ceda – un scenariu despre care spune că este puțin probabil dacă socialiștii olandezi vor câștiga alegerile în octombrie și posibil dacă partidele de dreapta din jurul premierului olandez Mark Rutte vor fi convinse de reforma judiciară din țară.
”În ultimele luni, Bulgaria a implementat mai multe reforme care vizează asigurarea statului de drept și combaterea corupției. Reformele dificile au fost amânate de ani de zile. Aceste eforturi trebuie să continue”, a declarat pentru EURACTIV Nadejda Iordanova, fostă ministră a justiției și acum europarlamentară pentru PP-DB, parte a coaliției de guvernământ.
România a amenințat că va duce Austria la Curtea de Justiție a UE dacă i se va refuza din nou intrarea în spațiul Schengen și a blocat recent participarea Austriei la NATO, dar eforturile Bulgariei se vor concentra pe convingerea partenerilor.
În decembrie anul trecut, guvernul interimar al președintelui Rumen Radev a făcut din Schengen prioritatea sa principală de politică externă, dar criza politică a țării a făcut imposibilă asigurarea sprijinului grupurilor politice europene și a contribuit la vetourile din partea Olandei și Austriei.
Președintele Radev a declarat inițial că Bulgaria va juca dur cu Haga și Viena, dar această poziție a fost rapid atenuată. Noul guvern, susținut de o majoritate pro-UE în Parlament, a refuzat, de asemenea, să adopte o poziție mai dură pentru a răsturna dreptul de veto.
Întrebat de EURACTIV ce măsuri diplomatice ar putea fi întreprinse pentru a convinge Austria să-și ridice vetoul asupra Schengen, Ministerul de Externe bulgar a spus că ”o cooperare bilaterală cu Austria se bazează pe concluziile planului de acțiune al celor două țări împotriva migrației ilegale la nivelul ministerele de interne”.
”Comisia și agențiile europene sunt, de asemenea, angajate să pună în aplicare acest plan”, spune MAE bulgar.
De la începutul anului 2023, Bulgaria a împiedicat peste 131.000 de tentative ale migranților de a trece ilegal granița pe teritorul UE. Poliția de frontieră spune că această cifră este cu 49% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.
Principalul argument al bulgarilor este că, dacă controalele la frontieră dintre Bulgaria, Grecia și România sunt ridicate, eforturile se vor concentra pe controlul frontierei externe a UE cu Turcia.
Kiril Petkov, președintele Comisiei parlamentare pentru Afaceri Europene și fost prim-ministru, spune că legea anticorupție recent adoptată este ”cheia Bulgariei pentru Schengen și lupta reală împotriva corupției”.
”În Bulgaria, înțelegem că trebuie să ne convingem partenerii că aplicăm în mod eficient legislația europeană și luptăm eficient împotriva corupției, deoarece corupția este un risc care în cele din urmă amenință securitatea noastră a tuturor. Trebuie să vorbim deschis și să acționăm pragmatic”, a spus Iordanova.
”Una dintre marile întrebări pentru Bulgaria este dacă Parlamentul bulgar va fi capabil să implementeze reformele din sistemul judiciar. Ele pot deveni realitate doar cu modificări ale Constituției”, a declarat Vesela Cherneva, vicepreședintă a Consiliului European pentru Afaceri Externe.
O nouă respingere a cererii Bulgariei de a adera la Schengen ar putea avea repercusiuni politice interne grave. Nu numai că partidele pro-europene și-ar pierde probabil sprijinul puternic din partea alegătorilor, dar ar putea, de asemenea, să întărească campania negativă împotriva UE a partidului pro-rus Vazrazhdane și a Partidului Socialist Bulgar.
Comentarii