Clădirea Reprezentanței Comisiei Europene din Sofia, care găzduiește și Biroul PE, a fost mânjită cu vopsea roșie în timpul unui protest organizat duminică de susținătorii partidului pro-rus “Vazrazhdane”, inclusiv mai mulți parlamentari.

Protestul a fost anunțat pe pagina de Facebook a "Vazrazhdane” (Renașterea), formațiunea susținând că demonstrația de la sediul Reprezentanței Comisiei Europene e împotriva "interferențelor Bruxellesului în afacerile noastre interne”, scrie EURACTIV.com.

"Vazrazhdane" e o formațiune prorusă care se pronunță împotriva asistenței militare pentru Ucraina și împotriva aderării Bulgariei la Zona euro.

Demonstranții au blocat strada Rakovski din centrul Sofiei și au aruncat cu vopsea roșie, pentru a semăna cu sângele, pentru a protesta față de sprijinul militar european pentru Ucraina.

Nu a fost raportat niciun incident. În zonă au existat forțe importante de poliție.

Președinta Parlamentului European Roberta Metsola a condamnat actele de  vandalism.

"Clădirea care găzduiește Biroul de legătură al Parlamentului European din Sofia a fost ținta unor vandali nemulțumiți de atitudinea noastră de sprijinire a Ucrainei. O vom curăța. Sprijinul nostru pentru Ucraina va fi mai puternic. Vocea noastră care condamnă invazia rusă va fi mai puternică”, a scris ea pe Twitter.

Atacul a fost condamnat și de Ministerul de externe de la Sofia.

"Asemenea acte contrastează și sunt incompatibile cu Bulgaria modernă, precum și cu valorile democratice pe care le întruchipează țara noastră”, a spus ministerul.

"Vazrazhdane" a obținut 13,5% la alegerile din 2 aprilie și are 37 de reprezentanți în Parlamentul cu 240 de membri.

Partidul se bazează pe sentimentele proruse ale multor bulgari.

Bulgaria se află într-o criză politică profundă în urma mai multor eșecuri în formarea unui guvern. Încercarea actuală a fostei comisare europene Mariya Gabriel este, de asemenea, sortită eșecului, potrivit experților.