Premierul bulgar Nikolai Denkov i-a întins o mână președintelui țării, Rumen Radev, și a cerut dialog, deoarece războaiele sunt aproape, relatează Actualno.

Declarația a fost făcută în timpul participării premierului la cea de-a XVII-a ediție a "Reuniunii mediului de afaceri cu guvernul: Așteptări și previziuni pentru 2024”. El a explicat că, în prezența respectului și a atenției, dialogul dintre diferite instituții poate fi folosit pentru a cristaliza decizii corecte și, pe de altă parte, decizii care sunt recunoscute și pot fi sustenabile în timp.

"Din păcate, trebuie să spun că până acum există o instituție care nu este implicată în acest proces. Aceasta este Președinția. Acest lucru este dezamăgitor. Având în vedere situația din jurul nostru, acest lucru ar putea fi și destul de dăunător. Apelul meu către toate instituțiile este să caute dialogul, să caute modalitatea de a discuta pentru a putea lua cele mai corecte decizii”, arătat premierul bulgar.

Cum iau guvernanții decizii?

Prim-ministrul bulgar a subliniat că guvernarea unei singure persoane s-a dovedit întotdeauna a fi mai eficientă la început, dar pe termen lung, acest tip de guvernare și-a arătat deficiențele.

"Întotdeauna s-a spus că Bulgaria este o republică parlamentară, dar dacă ne uităm la modul în care s-au luat deciziile, putem pune la îndoială acest lucru. Atât în ceea ce privește stilul de guvernare de către o singură persoană, cât și în ceea ce privește guvernele interimare", a mai spus Denkov.

"Sunt foarte fericit că avem un sistem. Mi se pare normal, pe de o parte, ca această ciocnire de inițiative și idei care vin din diferite părți și, pe de altă parte, un mecanism de discuție”, a comentat premierul. El a explicat că ideea este ca ceea ce se face acum să rămână după și rotația premierilor, adică să aibă un fel de continuitate. 

Borisov și Peevski îi domină deciziile?

"Sentimentul meu este că din cauza acestei inițiative inițiale a formațiunilor Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democrată de formarea guvernului, există dorința de a se căuta un mecanism de compensare, și este prin această activitate publică mai mare, mai ales în perioada electorală, pentru a arăta că sunteți activi în luarea deciziilor. Percep oarecum pozitiv acest spirit activ, pentru că este vorba de sprijin. Dacă există un eșec, eșecul este orfan, dacă există un succes, sunt întotdeauna mulți dispuși să-l recunoască", a mai spus premierul. 

Activități ale guvernului bulgar 

În cadrul forumului, premierul a evidențiat trei grupuri de activități care sunt în centrul activității guvernului. În primul rând, el a subliniat îmbunătățirea instituțiilor bulgare, în al doilea rând - integrarea în instituțiile internaționale, iar în al treilea rând - modernizarea economiei bulgare, care, potrivit lui, a amânat reformele de ani de zile.Denkov a subliniat că a existat multă muncă și progrese semnificative în ultimele luni în ceea ce privește reforma justiției.

El a mai menționat că este destul de realist să intrăm în zona euro de la 1 ianuarie 2025, dar a menționat că nu există garanții depline. Premierul a mai arătat că este un optimist moderat legat de faptul că inflația din Bulgaria va continua să scadă, dacă va exista o escaladare semnificativă a conflictului din Orientul Mijlociu.

De asemenea, în afară de Schengen, despre Zona euro, potrivit acestuia, se aude mai puțin, dar Bulgaria are ambiția să intre în Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). De asemenea, el crede că regiunea noastră are ambiția de a deveni lider în Europa.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA