Bulgaria a respins categoric cererea de a accepta mai mulți imigranți pe teritoriul său în schimbul ridicării dreptului de veto al Austriei asupra aderării la Schengen, a anunțat marți prim-ministrul Nikolai Denkov.

Premierul Nikolai Denkov le-a răspuns mai multor cetățeni bulgari care au pus întrebări pe Facebook în legătură cu condițiile Austriei.

"Vom vedea ... unde va fi limita condițiilor acceptabile și inacceptabile pentru Schengen”, a spus Denkov, potrivit EURACTIV Bulgaria.

El a adăugat că Bulgaria nu va accepta condiții suplimentare care nu corespund cu ceea ce se așteaptă de la alte țări UE.

"Aceasta este o problemă nu numai pentru business-ul bulgar, ci și pentru cel austriac. De aceea continuăm negocierile cu ideea că putem avansa și în această direcție”, a spus Denkov, adăugând că "negocierile vor continua până în ultima zi lucrătoare a acestui an".

Întrebat de un utilizator Facebook dacă Bulgaria s-ar alătura României pentru a duce cazul la Curtea de Justiție a UE în cazul în care Schengen rămâne un vis, Denkov a spus că țara ar trebui să fie pragmatică.

"Dacă se demarează procedurile legale, vor dura ani, iar în acest timp, vom fi blocați pentru Schengen fără posibilitatea unei soluții", a comentat el.

Comentând abordarea României față de Schengen, Denkov a subliniat o anumită inconsecvență, dar a fost convins că pozițiile vor fi în cele din urmă echilibrate.

Ministrul bulgar de Interne Kalin Stoyanov a văzut progrese în ceea ce privește aderarea Bulgariei la Schengen după întâlnirea din cadrul Forumului Salzburg din Slovenia, potrivit unui comunicat oficial al Ministerului de Interne.

Stoyanov a participat la o întâlnire tripartită cu miniștrii de interne ai Austriei și României, Gerhard Karner și Cătălin Predoiu, unde a subliniat poziția Bulgariei pentru aderarea deplină la Schengen.

Liderul GERB și fostul prim-ministru Boyko Borissov a vorbit, de asemenea, marți despre această chestiune, comentând: "Austriecii spun că Bulgaria ar trebui să se întoarcă cu trei ani în urmă, când guvernul lui Boyko Borissov era la putere, și totul va fi bine".

"Așa spun austriecii", a spus Borissov, referindu-se la perioada în care GERB dădea guvernul, iar cererea de aderare la Schengen a fost blocată în urmă cu trei ani de multe alte țări vest-europene, inclusiv Olanda, din motive de corupție.

"Trebuie doar să ne întoarcem la vremea de dinaintea «schimbării»", a spus el, în ciuda faptului că Bulgaria nu a avut nicio șansă să se alăture Schengen sub conducerea sa.