Modificările legislative privind răspunderea procurorului general și reformarea Comisiei Anticorupție sunt două dintre condițiile pentru admiterea Bulgariei în Schengen, a confirmat ministrul bulgar de externe Nikolai Milkov, scrie Mediapool.

Până acum, Olanda și Austria s-au declarat împotriva aderării Bulgariei la zona de liberă circulație. Haga subliniază problemele cu statul de drept din Bulgaria, în timp ce Austria se concentrează pe criza migranților.

"Legile pe care Olanda le solicita au fost reduse la două - răspunderea procurorului general și reformarea Comisiei Anticorupție. Principala responsabilitate pentru Schengen este în Adunarea Națională", a spus Nikolai Milkov. Potrivit acestuia, dacă aceste două legi vor fi adoptate, asta ar deschide calea unei evaluări pozitive din partea Olandei.

"Noi avem cadrul, algoritmul acțiunilor care duc la Schengen. Există posibilitatea ca în toamnă Bulgaria să fie primită în Schengen", a adăugat Milkov.

Se așteaptă ca Olanda să își analizeze din nou poziția după raportul din iulie privind statul de drept în toate statele membre UE.

Milkov a transferat însă situația cu Austria către Ministerul afacerilor interne. Olanda a blocat doar Bulgaria, în timp ce Austria a blocat atât Bulgaria, cât și România. Și există posibilitatea ca cele două țări să fie separate în drumul lor către Schengen, dacă Bulgaria nu reacționează.

Săptămâna aceasta, ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a vizitat Bucureștiul.

"România a făcut progrese foarte bune în lupta împotriva migrației ilegale, dar mai este un drum lung de parcurs până la a proteja efectiv frontierele externe ale Uniunii Europene", a spus Karner cu acest prilej.

Comisia Europeană a decis deja să ajute cele două țări balcanice să păzească în mod adecvat granița pentru a împiedica trecerea ilegală a migranților. Aderarea la Schengen necesită un consens deplin din partea tuturor statelor membre.

Sursa: RADOR

Karner:Suntem parteneri, putem pune presiune asupra Comisiei pentru a îmbunătăți securitatea internă

Mai mult pe EurActiv »