După o numărătoare parțială, coaliția lui Boiko Borisov, fost premier, conduce cu 25,84%, urmată de "Continuăm schimbarea - Bulgaria democrată" - cu 24,9%, după scrutinul de duminică, al cincilea în doar doi ani, relatează EURACTIV Bulgaria.

În timp ce Borisov pare a fi posibilul câștigător al alegerilor, ascensiunea îngrijorătoare a partidului Renașterea (Vîzrajdane), prorus și antieuropean, ar putea juca un rol determinant în a convinge partidele prooccidentale să formeze o coaliție.

Cel mai mare câștigător al alegerilor anticipate de duminică este partidul prorus și antieuropean Renașterea, care devine a treia forță politică din Bulgaria, cu 14,9%.

Partidul a obținut cu aproape cinci procente mai mult decât la precedentele alegeri, cu o campanie axată împotriva aderării la Zona euro.

EURACTIV Bulgaria scrie că rezultatul bun obținut Renașterea poate acționa ca un factor unificator pentru primele două forțe politice pentru a forma un guvern proeuropean.

Bulgaria trebuie să-și intensifice eforturile pentru a adopta mai multe reforme necesare pentru aderea la Schengen, la Zona euro și pentru absorbția fondurilor din Planul de redresare.

"Rezultatele acestor alegeri confirmă ceea ce știam de mult timp: societatea noastră e profund divizată, ceea ce reprezintă o problemă serioasă. În același timp, este o oportunitate pentru începe să vindecăm ruptura din societate", a comentat după anunțarea rezultatelor Hristo Ivanov, unul dintre liderii coaliției "Continuăm schimbarea - Bulgaria democrată".

"Democrația e o conversație între cei care nu sunt de acord. Votul cetățenilor ne spune că va trebui să învățâm să purtăm această conversație", a adăugat el.

Reprezentanții GERB au refuzat să comenteze rezultatul alegerilor.

Asistenta personală a lui Borisov, Svedalina Arnaudova, a anunțat înaintea publicării rezultatelor oficiale că fostul premier e câștigătorul alegerilor.

Partidul etnicilor turci, DPS, e pe locul al patrulea - cu 12,9% - bucurându-se de un sprijin larg din partea bulgarilor de etnie turcă din Turcia.

Pe locul al cincilea se află Partidul Socialist Bulgar - prorus -, care este pe cale să înregistreze cel mai scăzut rezultat din istoria sa: 8,9%.

 "Surpriza"

Surpriza scrutinului este partidul fostului animator de televiziune Slavi Trifonov, "Există un Astfel de Popor" (ITN), care ar putea să revină în Parlament, cu 4,3%.

Partidul populist a anunțat că strânge semnături pentru a transforma Bulgaria dintr-o republică parlamentară într-una prezidențială.

"Ascensiunea Bulgariei" cu 3,06% și "Stânga" cu 2,06% nu intră în Adunarea Națională.

După încheierea scrutinului, ministrul de interne Ivan Demerdzhiev a anunțat că poliția a demarat de două ori mai multe anchete privind cumpărarea de voturi față de alegerile precedente, cele mai multe sesizări fiind depuse împotriva GERB și DPS.