Bulgaria se alătură misiunii de asistență militară a UE în sprijinul Ucrainei (EUMAM UА).

Decizia privind contribuția națională a fost luată de Consiliul de Miniștri de la Sofia, în îndeplinirea hotărârii Adunării Naționale din 3 noiembrie 2022, informează centrul de presă al Ministerului Apărării de la Sofia, citat de Novini.

În urma deciziei Consiliului Afaceri Externe din 17 octombrie 2022, UE a instituit misiunea de formare în sprijinul Ucrainei - EUMAM UA.

Aceasta are un mandat "neexecutiv", adică fără folosirea forței și o durată inițială de doi ani. Scopul este de a contribui la îmbunătățirea capacităților militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei prin educație și formare.

Pentru atingerea acestui obiectiv, EUMAM UA va asigura Forțelor Armate Ucrainene pregătire individuală și colectivă la nivel tactic, pregătire de specialitate a personalului, pregătire a formațiunilor de luptă pentru apărare teritorială și dotarea cu armament, echipament și muniție.

Prin decizia Consiliului de Miniștri, Bulgaria își declară disponibilitatea de a contribui la misiune. Instruirea se va desfășura pe teritoriul Republicii Federale Germania, Republicii Polone și al altor state membre UE.

În cadrul participării bulgare, după acordul cu partea ucraineană, este planificată să se desfășoare pe teritoriul Bulgariei o instruire cu un modul pentru pregătirea sanitarilor militari (până la 15 militari pe lună, până la patru module într-un an). 

MAE de la Sofia, despre retorica propagandistă a Rusiei

Ministrul adjunct al afacerilor externe din Bulgaria, Kostadin Kodjabașev, a definit drept "retorică propagandistică a Rusiei" discursul purtătoarei de cuvânt al Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, care a calificat decizia Parlamentului bulgar de a acorda ajutor militar Ucrainei "un alt act neprietenos care va duce la deteriorarea în continuare a relațiilor bilaterale, care și așa sunt deja într-o stare deplorabilă".

Kodjabașev a amintit că Bulgaria se afla pe lista așa-ziselor țări neprietene Rusiei, înainte de decizia Adunării Naționale de a acorda ajutor militar, și nu invers: "În afară de aceasta, purtătorul de cuvânt al MAE rus afirmă că relațiile noastre sunt în faza inferioară, dar, în același timp, prin declarația sa, escaladează și mai mult situația în cauză. Relațiile bilaterale sunt, într-adevăr, în punctul cel mai de jos, de fapt, toată cooperarea a încetat de facto".

Ministrul adjunct de externe a menționat că nu este o manifestare a unui ton bun ca reprezentanții unei țări străine, fie aceasta Rusia, să comenteze deciziile Parlamentului bulgar, relatează BNR.

"În niciun caz, noi, ca țară, nu putem accepta acuzațiile doamnei Zaharova, potrivit cărora Sofia poartă întreaga responsabilitate pentru prelungirea și escaladarea conflictului din Ucraina. Rusia este singura responsabilă pentru acest război. Poziția Bulgariei în ceea ce privește conflictul din Ucraina rămâne în sprijinul Ucrainei. Cine este agresorul și cine este victima în acest război este indiscutabil", a subliniat Kodjabașev.

Sursa: RADOR