Coaliția pro-europeană "Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democrată", care s-a clasat pe locul al doilea la ultimele alegeri parlamentare, a anunțat că nu va sprijini guvernul propus de GERB.

Motivul: Le-a promis alegătorilor că nu-l va vota pentru fostul premier și actual lider al GERB. Boiko Borisov.

Scandalurile de corupție în care a fost implicat Borisov, în perioada în care a fost premier, se numără printre explicațiile oferite de coaliția pro-europeană, scrie EURACTIV Bulgaria.

"Nu vom sprijini GERB din cauza valorilor noastre. Cetățenii trebuie să fie siguri că ceea ce s-a promis se va împlini atunci când ne vor vota. Vom vorbi cu toate partidele despre politici (nu despre coaliții)", a spus Kiril Petkov, copreședinte "Continuăm Schimbarea".

"Ne dăm seama că 70% dintre bulgari doresc încetarea crizei politice și formarea unui guvern. Suntem solidari cu ei, dar nu putem sprijini un guvern condus de Boyko Borissov", a declarat Atanas Atanasov de la Bulgaria Democrată.

"Se realizează mult mai multe cu răbdare decât cu încăpățânare", a replicat Borisov pe Facebook.

Borisov a câștigat alegerile cu 26,5% din voturi și a propus coaliției "Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democrată" - (24,5%) să se alăture unei coaliții pentru a garanta calea euro-atlantică a Bulgariei.

Partenerii occidentali ai Bulgariei fac eforturi pentru formarea unei coaliții pro-europene, deoarece țara începe să se transforme în cea mai slabă verigă a NATO din cauza influenței puternice a Rusiei asupra societății bulgare.

Partidul pro-rus și anti-european Vazrazhdane (Renașterea) este deja a treia forță politică din țară cu 14,1% din voturi, câștigând foarte multă popularitate cu o creștere de 4% la ultimele alegeri.

Dacă alianța "Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democratică" își va menține decizia, GERB nu are alte opțiuni pentru formarea unei majorități euro-atlantice în Parlament. Partidul lui Borisov ar putea încerca să negocieze o coaliție cu partidul minorității turce DPS și cu Partidul Socialist Bulgar, pro-rus.

Aceste trei partide au devenit cunoscute drept "coaliția de hârtie", deoarece s-au aliat temporar în parlamentul anterior pentru a readuce votul cu buletine de hârtie, care a fost asociat cu o fraudă electorală pe scară largă.

Cealaltă opțiune, care este foarte puțin probabilă, implică refuzul lui Borissov de a forma un guvern și apoi de a sprijini "Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democratică", pentru a putea forma un guvern.