Ministrul bulgar al sănătății, dr. Asen Medjidiev, a declarat că Bulgaria urmează să distrugă alte 2,5 milioane de doze de vaccinuri împotriva COVID-19, conform Novini.

Ministrul bulgar al sănătății, dr. Asen Medjidiev, a declarat că Bulgaria urmează să distrugă alte 2,5 milioane de doze de vaccinuri împotriva COVID-19. Potrivit acestuia, eforturile sunt în prezent concentrate pe imunizarea copiilor împotriva varicelei și rujeolei.  

"Bulgaria nu a participat la stabilirea numărului de vaccinuri împotriva coronavirusului care ne vor fi livrate. Doar cinci state membre ale UE au participat la acest proces și au stabilit cantitățile de vaccinuri livrate pentru fiecare țară, criteriul principal pentru aceasta fiind populația. Astfel, pentru Bulgaria a fost planificată o cantitate foarte mare", a explicat dr. Medjidiev.  

Ministrul bulgar a subliniat că până în iunie, Bulgaria trebuie să achiziționeze alte șapte milioane de doze. În prezent, în Bulgaria au fost deja distruse 2,8 milioane de doze de vaccin.  

"Luna viitoare, vom arunca alte 2,5 milioane de doze", a adăugat oficialul, menționând că, în afară de aceasta, au fost plătite în avans alte 1,5 milioane de doze de către guvernul condus de fostul premier Kiril Petkov.  

"Aceasta este o cantitate imensă de vaccinuri pentru care va trebui să plătim și apoi să le distrugem. Tocmai de aceea, am ridicat problema la Bruxelles, în cadrul reuniunii miniștrilor sănătății", a afirmat dr. Medjidiev.  

Potrivit acestuia, Bulgaria a încercat să doneze aceste vaccinuri, dar nimeni nu le-a dorit. Bulgaria nu are dreptul de a le revinde, de aceea ministrul sănătății a propus Bruxelles-ului să rezilieze contractul cu compania farmaceutică Pfizer și să comande cantități concrete, în funcție de nevoile fiecărei țări membre a UE, iar plata să fie făcută după livrarea vaccinurilor și nu în avans. 

Sursa: RADOR