Conform ultimului sondaj Eurobarometru publicat de Comisia Europeană, scepticismul și propaganda pro-rusă continuă să submineze încrederea în UE a bulgarilor, favorizând sentimentele naționaliste față de euro, informează Sega.

Bulgarii sunt mai europeni decât ceilalți în comparație cu datele medii pentru UE, pentru că jumătate dintre bulgarii întrebați țin la UE, iar în întreaga Uniune nivelul mediu este de 45%. Dar în chestiunea euro, doar 40% dintre bulgari au încredere în moneda unică, în timp ce nivelul mediu în UE este de 71%.

Sondajul a fost realizat în perioada 31 mai - 18 iunie și la el au participat 1.028 de bulgari și 26.425 de cetățeni europeni. La un indicator important - încrederea în UE - rezultatele sunt aproape la egalitate: 48% în Bulgaria și 47% media în UE. Dar se observă o mare discrepanță în ceea ce privește încrederea în propriile autorități. În timp ce doar 13% dintre bulgari au încredere în parlamentul lor și doar 14% au încredere în guvernul lor, media UE este de 33% și, respectiv, 32%.

Atât în ​​Bulgaria, cât și în UE, principala preocupare în acest moment este inflația, dar în Bulgaria indicatorii sunt mult mai mari: 60% față de 45% în UE. Legat de evaluarea situației economice generale se observă o diferență similară: 31% la 18%. Există o mare discrepanță în ceea ce privește îngrijorarea față de schimbările climatice: doar 4% dintre bulgari sunt îngrijorați, în timp ce în UE nivelul mediu este de 16%.

O diferență semnificativă se observă și în problema Ucrainei. Ajutorul financiar european pentru Kiev este susținut de 54% în Bulgaria și 75% din restul statelor din UE. Sancțiunile împotriva Rusiei se bucură de un sprijin de 46% în Bulgaria, în timp ce în UE nivelul mediu de sprijin este de 72%.

Datele Eurobarometru arată că scepticismul și propaganda pro-rusă continuă să submineze atitudinea proeuropeană în Bulgaria. Sentimentele naționaliste față de euro se intensifică, ceea ce este un semn că toate campaniile partidului „Renașterea” pentru un referendum împotriva introducerii monedei unice europene nu a rămas fără un răspuns în societate.

Sursa: RADOR