Întrebat de decizia Comisiei Europene de interzicere a TikTok pe toate dispozitivele electronice de serviciu ale personalului său, ministrul cercetării spune că România analizează aplicarea unei astfel de prevederi în România.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat, miercuri, referitor la decizia Comisiei Europene de interzicere a TikTok pe toate dispozitivele electronice de serviciu ale personalului său, că aplicarea unei astfel de prevederi în România este analizată în aceste zile, împreună cu toate instituțiile implicate.

"Este lucrul pe care îl evaluăm în aceste zile cu toate instituțiile implicate. E un lucru foarte bun și un exemplu foarte bun pe care ni-l dați, pentru că dacă nu am avea legea securității cibernetice, dacă ea nu va fi operaționalizată, ne va fi foarte greu să intervenim în asemenea cazuri. Legea care a trecut ieri (marți - n.r.) de Curtea Constituțională realmente creează pârghiile pentru ca statul român să intervină mult mai eficient în cazul unor asemenea pericole. Și, știți bine, noi am interzis prin lege antivirusul rusesc și o serie de soluții. Am emis un ordin de ministru, cred că săptămâna trecută, prin care toate instituțiile din România au o listă de furnizori de soluții software care nu sunt agreați și acum au un termen de o lună de zile - două luni în care trebuie să își facă acest inventar și să înlocuiască soluțiile care au fost identificate drept vulnerabile", a spus Burduja.

Referitor la faptul că Senatul are cont de TikTok și foarte mulți parlamentari sunt virali pe această aplicație, ministrul a reiterat faptul că analiza - începută deja - trebuie făcută cu "maximă seriozitate".

"Pe Legea Kaspersky, așa cum i s-a spus, România a fost între primele state europene care a interzis prin lege autorităților publice să cumpere o asemenea soluție. Deci, și aici trebuie să analizăm și de îndată ce vom avea o analiză finală vom emite o dispoziție în acest sens", a mai spus el.

Departamentul IT al Comisiei Europene le-a cerut săptămâna trecută tuturor angajaților să-și dezinstaleze aplicația TikTok de pe telefoanele de serviciu. Decizia vine în urma unor îngrijorări privind protecția datelor.