Bulgaria este interesată de realizarea mai multor proiecte regionale de anvergură.

"Accentul e pus pe construcția și dezvoltarea axei Alexandroupolis - Burgas - Varna - Constanța ca și coridor digital, energetic și de transport de importanță strategică, precum și în ceea ce privește flancul estic al NATO. Un mare potențial are de asemenea și ideea de a se conecta Marea Adriatică cu Marea Neagră, din portul albanez Durres până la Burgas și Varna, la care se lucrează de ani de zile, dar fără un succes deosebit", a spus premierul bulgar Nikolai Denkov în cadrul discursului său de la cea de-a patra ediție a Forumului Economic de la Sofia, relatează Mediapool.

„Aceste proiecte au oportunități uriașe de dezvoltare, dar necesită de asemenea investiții uriașe și voință politică din partea liderilor țărilor respective”, a subliniat Denkov. În criza economică din ultimii ani, el vede o șansă pentru regiuni precum Peninsula Balcanică, ca o legătură strategică între Europa și Asia. Potrivit prim-ministrului Denkov, Bulgaria poate oferi nu doar avantaje geografice, cum ar fi o rută din Asia prin Turcia către Europa, nu doar comori turistice și culturale, ci și modele economice de succes care să fie actualizate cu cele regionale.

„Lecțiile globalizării ne-au învățat că orice țară de dimensiunea noastră este prea mică pentru a fi un concurent real al regiunilor mari, care s-au dezvoltat împreună ca un complex comun. De aceea este important să folosim aceste oportunități și să căutăm dezvoltarea noastră comună în viitor”, a spus Nikolai Denkov.

Totuși, el a menționat că obstacolele în calea dezvoltării depline a potențialului țării sunt problemele cu statul de drept și, prin urmare, mediul economic insuficient de sigur, precum și poziția insuficient de clar argumentată a Bulgariei în ceea ce privește integrarea sa deplină în structurile Uniunii Europene și NATO.

Ministrul transporturilor și comunicațiilor, Gheorghi Gvozdeikov, a subliniat, de asemenea, drept prioritate conectarea porturilor Mării Egee, Mării Negre și fluviului Dunărea cu transportul feroviar. El a anunțat că s-a format deja o echipă de experți, care va lucra la proiect, iar din partea greacă sunt așteptate acțiuni de reciprocitate, care vor face posibilă accelerarea implementării acestuia. Scopul este ca o parte din activități să fie finanțată prin Mecanismul pentru Interconectare a Europei 2021-2027.

"Finalizarea autostrăzilor Struma și Ruse-Veliko Târnovo, precum și a tunelului de sub Șipka, sunt proiectele rutiere cheie pentru realizarea unei conectivitati mai bune pe direcția Nord-Sud”, a spus ministrul bulgar al transporturilor.

„Statul bulgar se bazează extrem de mult pe sprijinul Greciei și pe aderarea țării la Schengen, deoarece acest lucru va ajuta foarte mult afacerile de pe ambele părți ale graniței”, a mai spus Gvozdeikov.

Sursa: RADOR