Guvernul de la Sofia este pregătit pentru măsuri de răspuns dacă Olanda și Austria impun veto privind aderarea Bulgariei la Schengen, a declarat premierul bulgar interimar Gîlîb Donev.

El a convocat recent o întâlnire pe această temă, la care au participat ministrul afacerilor interne, Ivan Demerdjiev, ministrul afacerilor externe, Nikolai Milkov, și ministrul justiției, Krum Zarkov, scrie Dnevnik.

Premierul a amintit că au avut loc două controale ale Comisiei Europene pentru a vedea dacă Bulgaria a îndeplinit criteriile de aderare la Schengen. "Ambele s-au încheiat cu rapoarte pozitive pentru Bulgaria. În plus, Ambasada Austriei la Sofia a efectuat o inspecție - de asemenea pozitivă. Rezultatele acestor inspecții au arătat în mod categoric că Bulgaria îndeplinește toate criteriile de aderare la Schengen. Din păcate, Olanda a ales să nu participe la aceste verificări”, a adăugat el.

Premierul bulgar și-a exprimat speranța că în zilele rămase „rațiunea va învinge” în ceea ce îi privește pe partenerii din Schengen.

Guvernul olandez a decis vinerea trecută că va accepta ca România și Croația să adere la spațiul Schengen, astfel încât cetățenii acestor țări să poată călători liber în acest spațiu, dar va bloca intrarea Bulgariei pentru că crede că aceasta nu îndeplinește condițiile necesare. În Austria, există un dezacord între diferiții membri ai coaliției de guvernământ pe această temă.

Pe 7 decembrie se va lua o decizie dacă se va vota pentru aderarea Bulgariei și României la Schengen, în condițiile în care există voturi împotrivă. Votul în JAI trebuie să fie unanim.

Sursa: RADOR