Guvernul va publica integral Planul Național de Redresare și Reziliență doar după ce îl va trimite oficial Comisiei Europene, a spus ministrul investițiilor și proiectelor europene, după simulacrul de prezentare de miercuri din Parlament.

Planul va fi definitivat la sfârșitul acestei săptămâni, a promis ministrul Cristian Ghinea, care a expus calendarul privind prezentarea PNRR, într-o postare pe Facebook.

Astfel, potrivit ministrului, joi și vineri mai au loc negocieri tehnice cu Comisia, urmând ca între 28 și 30 mai să fie definitivat textul, ținând cont de ultimele negocieri.

„Ne aflăm în ultimele zile de consultări cu Comisia Europeană înainte de depunerea oficială, diseară avem programată o videoconferință cu premierul Florin Cîțu și vicepreședintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager, joi și vineri avem programate negocieri tehnice pe clarificarea etichetării investițiilor verzi și a celor digitale”, a spus Cristian Ghinea, ministrul investițiilor și proiectelor europene.


În 31 mai, PNRR va fi depus oficial în sistemul informatic al Comisiei. „Se vor depune 30 de documente separate, câte unul pentru fiecare capitol transversal și pentru fiecare componentă”, a explicat Ghinea. În ziua următoare, cele 30 de documente vor fi reunite într-un format pentru publicare, iar pe 2 iunie va fi publicarea integrală și prezentarea PNRR către publicul larg și jurnaliști, a adăugat el.

„Am luat decizia de a publica întreg planul României, vom fi printre puținele state membre UE care publică întregul document”, susține Cristian Ghinea.

Acesta a mai spus că dialogul cu reprezentanții opoziției parlamentare din ultimele zile - exceptând chiar dezbaterea din Parlament, unde premierul Florin Cîțu a refuzat dialogul și, de fapt, nici nu a prezentat cu adevărat planul discutat cu Comisia - a avut și unele rezultate concrete.

„În urma acestui dialog, vom face mai clar în PNRR principiul distribuirii echitabile geografic a fondurilor, principiul descentralizării și rolul autorităților locale, acolo unde este cazul. De asemenea, vor fi clarificate rolul mecanismului de coordonare interministerială precum și instituirea unui comitet public de monitorizare a PNRR unde vom invita partenerii sociali și societatea civilă”, a precizat Ghinea.

Ministrul insistă însă că dialogul politic cu reprezentanții opoziției parlamentare a inclus prezentarea unor detalii și clarificarea unor aspecte legate de componentele de buget și reformele asumate.

„Prezentarea pentru prima oară a componentelor PNRR în Comisia de Afaceri Europene, în data de 9 martie, accesul opoziției la documente de lucru și prezentarea în plen a unor negocieri încă deschise reprezintă o dovadă de deschidere din partea Guvernului pentru a constitui un plan național cu baze consensuale”, susține Cristian Ghinea în postarea sa.

De cealaltă parte, eurodeputatul PSD Victor Negrescu acuză guvernul de minciună. „Au spus că prezintă planul dar nici măcar astăzi, nu au publicat documentul. Acesta nu este transparență”, a scris Negrescu pe Facebook.

„Realitatea este că niciun parlamentar prezent la ședință nu a văzut planul. Partidul Social Democrat se luptă pentru ca România să atragă cele 29,2 miliarde de euro, dar nu poate susține planul guvernului pentru că este incoerent și nu oferă perspective de dezvoltare”, mai spune reprezentantul PSD.