Doi jurnaliști apropiați lui Erdogan au fost reținuți pentru "suspiciunea de difuzare periculoasă a datelor cu caracter personal". Al II-lea tur al alegerilor e precedat de o intensificare a campaniei pe pământ german, cu consecințe instituționale.

Guvernul Turciei l-a convocat pe ambasadorul Germaniei la Ankara, Jürgen Schulz, pentru a-și exprima condamnarea fermă a arestării a doi jurnaliști turci la Frankfurt, scrie ABC.

Declarația Ministerului turc de Externe descrie arestarea lui Ismail Erel și Cemil Albay, doi jurnaliști care lucrează pentru cotidianul guvernamental turc Sabah din Germania, drept "un act de hărțuire și intimidare" împotriva presei turce.

De asemenea, cere eliberarea imediată a acestora și denunță că aceștia au fost arestați pentru "plângerea fără temei" depusă de un membru al frăției predicatorului islamist Fethullah Gülen, care până în 2015 a fost aliatul actualului președinte turc, Recep Tayyip Erdogan, și de atunci este considerat cel mai agresiv adversar al acestuia.

Ankara îl consideră vinovat de arestări pe Cevheri Güven, un jurnalist turc care trăiește în exil în Germania, după ce a fost condamnat la închisoare în Turcia pentru presupusa sa apartenență la rețeaua Gülen. Printre altele, Ankara acuză mișcarea Gülen că s-a aflat în spatele tentativei eșuate de lovitură de stat împotriva președintelui Recep Tayyip Erdogan în 2016.

Din această cauză, Ministerul turc de Externe a criticat Germania că dă lecții "întregii lumi" ca urmare a acestor arestări privind libertatea presei si libertatea de exprimare. Procedura arată acum "standardele duble" ale acestei țări.

Personalul ziarului a declarat agenției de stat Anadolu că jurnaliștii au fost arestați după ce doi membri ai mișcării predicatorului musulman Fethullah Gülen i-au denunțat. Procuratura din Darmstadt și sediul poliției din sudul landului Hesse raportează, la rândul lor, că apartamentele private ale celor doi jurnaliști din Mörfelden-Walldorf au fost percheziționate pentru "suspiciunea de difuzare periculoasă a datelor cu caracter personal". În cadrul operațiunii, care a avut loc miercuri dimineață, au fost confiscate medii electronice de stocare.

Cei doi bărbați, în vârstă de 46 și 51 de ani, au fost eliberați după ce le-au fost luate declarații.În cercurile de securitate germane, versiunea sugerează că Sabah ar fi publicat numele și adresele jurnaliștilor în exil care au criticat guvernul anul trecut, fapt care i-a afectat pe mai mulți jurnaliști turci care trăiau în Germania și Suedia, care s-au simțit amenințați. Probabil că au fost spionați de serviciile secrete turce, așa cum suspectează chiar jurnaliștii care locuiesc în străinătate, așa că mulți dintre ei se deplasează frecvent pentru a fi mai greu de găsit.

Unul dintre cei afectați este Abdullah Bozkurt, fostul redactor-șef al ziarului Today's Zaman, afiliat lui Gülen. După ce locația sa a fost publicată, Bozkurt a fost atacat la noua sa adresă din Suedia și grav rănit. Sabah l-a nominalizat și pe jurnalistul exilat Cevheri Güven, care a fost descris în articol drept "terorist", împreună cu informațiile despre adresa sa din Hesse, în special pe prima pagină a unui ziar publicat în septembrie. Güven este considerat unul dintre cei mai duri critici ai lui Erdogan. Anchetatorii speră acum să afle mai multe din evaluarea computerelor și telefoanelor mobile care au fost confiscate din apartamente și să prevină noi postări ulterioare și atacuri.

Atât susținătorii, cât și dușmanii lui Erdogan se străduiesc în aceste zile să obțină notorietate, precum fostul fotbalist Mesut Özil, care tocmai a publicat o nouă fotografie cu președintele turc pe rețelele de socializare și l-a asigurat de sprijinul său necondiționat. În imaginea pe care fostul fotbalist național a postat-o ​​pe Instagram și Twitter pentru cei peste 50 de milioane de urmăritori ai săi, un Özil zâmbitor și un Erdogan cu ochi severi își strâng mâna și se uită direct la cameră.

"Suntem mereu alături de dumneavoastră, domnule președinte", semnează liderul tineretului turc din Germania, care făcuse furori și înainte de Cupa Mondială din 2018 cu o fotografie foarte criticată alături de Erdogan, martor la nunta sa.

"Tensiunea ajunge într-un punct în care cunosc chiar prieteni turci, aflați aici în Germania, care au încetat să-și mai vorbească", mărturisește politicianul CDU Serap Güler, care subliniază că în Germania comunitatea turcă din ce-l susține pe Erdogan este cea din Anatolia. Partidul Verzilor, membru al "coaliției semafor" din guvernul de la Berlin, a militat deschis pentru coaliția de opoziție a lui Kemal Kilicdaroglu.

Actualul ministru german al Agriculturii, Cem Özdemir, ai cărui părinți au emigrat din Turcia în Germania în anii 1960, a denunțat condițiile inferioare în care Kilicdaroglu a mers la vot. El afirmă că nu este la curent cu vreo manipulare electorală, dar subliniază că nu au fost condiții echitabile.

"Echitatea înseamnă și acces la mass-media, nu poate exista nicio îndoială în acest sens, dar rezultatul primului tur reflectă starea de spirit, nu te poți păcăli cu asta", recunoaște el.

Din cei 3,4 milioane de turci cu drept de vot din străinătate, 1,5 milioane locuiesc în Germania, cu două centre majore la Berlin și Renania de Nord-Westfalia.

Pe 31 decembrie 2022, 110.400 de persoane cu naționalitate turcă locuiau oficial în Berlin, dar această cifră este de două ori mai mare, dacă se ia în considerare dubla cetățenie, posibilă legal din 2024, și crește de zece ori dacă sunt luați în calcul berlinezii germani a căror familie provine din Turcia și care își mențin acolo reședinta fiscală, mult mai avantajoasă.

Acest lucru face din Berlin al treilea oraș turc ca populație, după Istanbul și Ankara, sau chiar al doilea dacă se iau în considerare reședințele încrucișate.

Sursa: RADOR