Cancelarul austriac Karl Nehammer spune că Executivul european nu face decât să pregătească un eșec strategic cu instrucțiuni contradictorii privind achizițiile de gaze și, în același timp, nu își respectă propriile promisiuni.

Comisia Europeană le-a cerut statelor membre să nu concureze unele cu altele pe piețele mondiale de gaze, în timp ce a transmis Austriei să cumpere gaz pentru a-și umple depozitele, a declarat Nehammer la o conferință de presă comună cu premierul ungar Viktor Orban, relatează Reuters.

În același timp, o platformă promisă pentru coordonarea achizițiilor de gaze din UE nu s-a materializat încă.

"Auzim multe anunțuri din partea Comisiei Europene, dar foarte puține implementări", le-a spus cancelarul austriac reporterilor: "Această platformă comună de cumpărare ar fi mai importantă ca niciodată". 

Pe de altă parte, Karl Nehammer a precizat că introducerea embargoului în ceea ce privește gazul rusesc este imposibil, transmite Tass, preluată de Rosbalt.

"Poziția Austriei este că este imposibil să se impună un embargo asupra gazelor rusești. Nu numai pentru că Austria este dependentă de gazul rusesc, de el depinde, de asemenea, industria Germaniei, iar dacă aceasta se va prăbuși, atunci și cea austriacă se va prăbuși, ne așteaptă șomajul în masă", a spus politicianul austriac.

El și-a exprimat încrederea că sancțiunile "sancțiunile inteligente", cum ar fi restricțiile în ceea ce privește componentele electronice, își vor arăta eficiența în timp.

Livrările prin conducta Nord Stream au fost reduse miercuri la 20% din capacitate  - 1,28 milioane de metri cubi/oră.

Gazprom a anunțat că reducerea e provocată de reparații la o turbină care pompează gaze.

Reducerea răspunde unei "strategii de război" a Moscovei, nu unor probleme tehnice, potrivit agenției federale germane Bundesnetzagentur.

Explicațiile date de Moscova pentru a reduce aceste transporturi la 20% din capacitatea lor "nu sunt realiste", a spus șeful Bundesnetzagentur, Klaus Müller, în declarații făcute la radioul public Deutschlandfunk.

Atât cancelarul social-democrat Olaf Scholz, cât și ministrul economiei și protecției climei, ecologistul Robert Habeck, susțin că nu există obstacole tehnice în calea fluxului regulat de gaz rusesc prin Nord Stream, relatează CADENA SER.

Habeck a acuzat în mod repetat Moscova că folosește gazul ca armă de război, accelerând în același timp căutarea de alternative pentru a reduce dependența energetică a Germaniei față de Rusia.

În februarie, odată cu începerea invaziei ruse a Ucrainei, livrările rusești au reprezentat 55% din totalul importurilor de gaze primite de Germania, procent care la sfârșitul lunii iunie fusese redus la 26%.

Habeck își menține scopul de a avea zăcămintele de gaze la 95% din capacitatea lor până la 1 noiembrie, pentru a garanta securitatea energetică iarna. Acestea sunt în prezent la 64,4% și, conform planului ministrului, ar trebui să fie la 75% în septembrie.

Sursa: RADOR