Austria va face lobby la Uniunea Europeană pentru ca Bulgaria să primească asistență în valoare de două miliarde de euro, destinată întăririi securității la frontiera cu Turcia, a anunțat luni cancelarul austriac Karl Nehammer.

Cancelarul austriac Karl Nehammer s-a întâlnit în Bulgaria cu președintele Rumen Radev, cei doi inspectând amenajările pentru cazarea imigranților ilegali ajunși în Bulgaria, relatează BTA, preluată de Agerpres.

Cei doi au inspectat de asemenea, din elicopter, frontiera bulgaro-turcă.

Protecția frontierei bulgaro-turce înseamnă și protecția frontierei Austriei, a spus Nehammer, într-o conferință comună de presă.

"Suntem deosebit de recunoscători pentru eforturile pe care le face statul bulgar pentru protecția acestei frontiere", a declarat el, adăugând că președintele Radev i-a arătat ce fonduri vor fi necesare pentru întărirea protecției frontierei. "Austria susține eforturile Bulgariei și vom face lobby să fie furnizate aceste două miliarde de euro necesare", a afirmat Nehammer.

 Sâmbătă, înainte de vizita în Bulgaria, cancelarul federal Karl Nehammer a precizat că  "atâta vreme cât spațiul Schengen nu funcționează, iar Germania efectuează controale la frontieră în cazul altor țări membre Schengen ca de exemplu Austria, nu putem lărgi acest spațiu”. ”În concluzie veto-ul Austriei față de Schengen rămâne în picioare până când situația nu se va schimba în mod radical”, relatează Die Presse.

MAE: Ministrul olandez de externe a reconfirmat sprijinul Olandei pentru aderarea României la Schengen

Aflat la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, ministrul român de externe Bogdan Aurescu a avut luni o întrevedere bilaterală cu omologul său olandez, Wopke Bastiaan Hoekstra.

Șeful diplomației române a abordat cu prioritate perspectivele de avansare a procesului de aderare a României la Spațiul Schengen, "prin depășirea situației create ca urmare a rezultatului reuniunii Consiliului JAI din 8 decembrie".

Cu acest prilej, ministrul Bogdan Aurescu a mulțumit ministrului de externe Wopke Hoekstra pentru poziția de susținere a Regatului Țărilor de Jos în favoarea României, care a fost urmarea unui proces intens de consultare și contacte bilaterale dintre cele două părți în perioada octombrie-decembrie 2022, inclusiv dintre cei doi șefi ai diplomațiilor. 

Ministrul român de externe a informat asupra demersurilor în curs ale părții române, menționând dialogul pozitiv cu Președinția suedeză a Consiliului, care este angajată prioritar pe dosarul aderării, și angajamentul acesteia de a contribui activ la eforturile de identificare a unor soluții constructive care să conducă la adoptarea deciziei de aderare la Schengen a României, inclusive prin lansarea de consultări în perioada următoare, potrivit MAE.

 Ministrul Bogdan Aurescu a făcut referire și la demersurile intense pe lângă omologii din statele membre UE inițiate de la începutul acestui an, care au condus la reconfirmarea sprijinului acestora pentru obiectivul României de aderare la Schengen.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu l-a informat pe șeful diplomației olandeze cu privire la dinamica dialogului cu partea austriacă, derulat în scopul reconsiderării poziției Austriei în acest dosar.

În acest sens, el a evocat întrevederea avută cu omologul austriac, Alexander Schallenberg, în marja participării recente la Forumul Economic Mondial de la Davos, și a amintit decizia părții române de retrimitere la post a ambasadorului României la Viena, ”un gest de deschidere care reconfirmă deopotrivă interesul țării noastre pentru cooperarea în spirit european, cât și așteptarea ca partea austriacă să se reangajeze în dialogul bilateral pe acest subiect de o manieră constructivă”. 

”Ministrul de externe olandez a reconfirmat sprijinul Olandei pentru aderarea României la spațiul Schengen, a reiterat faptul că votul olandez din 8 decembrie nu a fost îndreptat împotriva României, ci doar a Bulgariei, și a arătat că se va implica activ în conturarea la nivel european a unei soluții pentru aderarea României”, subliniază MAE.

Subiectul Schengen a fost discutat de ministrul Bogdan Aurescu ”pe larg” și cu șefa diplomației germane Annalena Baerbock. El a informat asupra demersurilor în curs ale părții române, menționând dialogul pozitiv cu Președinția suedeză a Consiliului, precum și convorbirile avute cu o serie de omologi europeni pe această temă, inclusiv cu omologul austriac la Davos.

Ministra de externe a Germaniei ”a apreciat poziția și demersurile României și a reconfirmat sprijinul puternic și implicarea activă și concretă a țării sale în direcția continuării procesului de extindere al spațiului Schengen, prin aderarea României la o dată cât mai apropiată”. 

Și ministrul afacerilor externe belgian, Hadja Lahbib, ”a reiterat sprijinul puternic al Belgiei pentru aderarea României la spațiul Schengen, inclusiv în discuții cu Austria și ceilalți parteneri europeni, în vederea finalizării cu succes a acestui dosar”.