Cancelarul german, Olaf Scholz, și șefii de guvern ai țărilor nordice au cerut, luni, 13 mai, în cadrul unei întâlniri din Suedia, o întărire urgentă a ajutorului pentru Ucraina, care trebuie să facă față unui nou asalt rusesc lângă Harkiv.

 "Vom sprijini Ucraina atâta timp cât va fi nevoie", a spus cancelarul la o conferință de presă la Stockholm, conform France24. 

Germania, care a anunțat în aprilie trimiterea unui sistem suplimentar de apărare aeriană Patriot în Ucraina, își îndeamnă aliații europeni să-i urmeze exemplul. Berlinul "speră că vor urma și alte țări europene, pentru că la urma urmelor avem nevoie de multă muniție și de tancuri de artilerie și de sisteme de apărare antiaeriană", a spus cancelarul. 

"Trebuie să facem mai mult. Este foarte important ca dezbaterea să nu se oprească aici, ci să se ia decizii reale în toată Europa", a insistat Olaf Scholz. 

 Aproximativ treizeci de sate din nord-estul Ucrainei sunt sub focul armatei ruse în regiunea Harkiv, unde aceasta a ocupat zeci de kilometri pătrați în câteva zile. 
Ucraina cere insistent aliaților săi occidentali trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană, în special Patriot, care sunt deosebit de eficiente în interceptarea rachetelor balistice. Mai multe țări europene, inclusiv Țările de Jos, au asemenea sisteme. 
 
"Motivul principal pentru pierderile de astăzi ale Ucrainei este lipsa de apărare aeriană și dispunem de sisteme. Dacă am avea o singură dorință, ar fi livrarea acestor sisteme de apărare aeriană cât mai repede posibil", a pledat premierul danez, Mette Frederiksen.

 "Toți trebuie să simțim urgența situației", a spus lidera daneză. "Trebuie să ne întrebăm (...) dacă suntem pregătiți să susținem Ucraina să câștige acest război, pe care ei nu îl pot câștiga singuri. Trebuie să o facă cu echipamentul nostru", a adăugat ea. 

Țările nordice și Germania se numără printre principalii susținători ai Ucrainei de la invazia rusă din februarie 2022, Berlinul fiind al doilea cel mai mare donator din lume (14,5 miliarde de ajutor în total), potrivit Institutului Kiel. 

Olaf Scholz a discutat, de asemenea, probleme de securitate și competitivitate economică cu omologii săi din țările nordice. El a vizitat sediul producătorului de echipamente de telecomunicații Ericsson, însoțit de prim-miniștrii Islandei, Danemarcei, Norvegiei, Finlandei și Suediei. 
Ei au discutat "probleme de politică de securitate, cum ar fi amenințările hibride, pregătirea civilă și noile tehnologii", potrivit guvernului suedez. 

Sursa: Rador Radio România