Cancelarul german, care s-a despărțit de aliatul său liberal FDP, va solicita un vot de încredere pe 15 ianuarie. Noi alegeri ar putea avea loc în primăvară, scrie Le Monde (Franța).

Olaf Scholz i-a reunit pe liderii coaliției sale în speranța de a preveni prăbușirea guvernului german „în cel mai prost moment posibil”. În cele din urmă, a trebuit să se hotărască să se despartă de unul dintre membrii cheie ai executivului. Cancelarul german și-a demis ministrul de Finanțe, Christian Lindner (FDP, dreapta liberală), a anunțat un purtător de cuvânt în seara zilei de miercuri, 6 noiembrie.

În mod logic, această demitere ar trebui să provoace plecarea FDP din guvern și deci sfârșitul actualei coaliții guvernamentale, care nu va mai avea majoritate în Camera Deputaților. Cu excepția cazului în care cancelarul încearcă să rămână în fruntea unui guvern minoritar.

În timpul unei conferințe de presă, Olaf Scholz a anunțat că va solicita un vot de încredere pe 15 ianuarie. Noi alegeri ar putea avea loc până în martie.

Rupturile de coaliție sunt foarte rare în Germania și Olaf Scholz a sperat inițial să își conducă coaliția până la următoarele alegeri legislative programate pentru 28 septembrie 2025. Însă a luat decizia acestei demiteri în timp ce Christian Lindner, președintele FDP, a propus, potrivit mai multor mass-media, convocarea de alegeri legislative anticipate la începutul anului 2025. O modalitate de a răspunde blocajelor asupra politicii economice duse între mișcarea sa, social-democrații și ecologiștii, toți membri ai coaliției guvernamentale tripartite. „Prea des mi-a trădat încrederea”, a afirmat cancelarul.

Soarta coaliției lui Scholz, formată din social-democrați (SPD), ecologiști și liberalii (FDP), a atârnat de un fir de ață după luni de certuri pe tema cursului economic și bugetar pe care să-l dea Germaniei, aflată în pragul recesiunii. Pentru a remedia acest lucru, liderii majorității s-au întâlnit la Cancelarie unde trebuiau să petreacă o parte din noapte.

Vicecancelarul și ministrul economiei verzi, Robert Habeck, a cerut anterior tuturor partenerilor să-și vină în fire, subliniind că odată cu revenirea la putere a lui Trump, „guvernul trebuie să fie în plină capacitate de a acționa”. „Acesta este cel mai prost moment pentru ca guvernul să eșueze”, estimase el la începutul săptămânii.

Decalajul dintre partidele din coaliție devenise mai evident în ultimele zile, odată cu scurgerea unui document al ministrului de Finanțe Christian Lindner, ale cărui propuneri pentru un „reviriment economic” liberal contravin liniei centriste urmate până acum de guvern.

Dezacordurile se concentrează pe soluții pentru a reînvia cea mai mare economie a Europei. Social-democrații lui Olaf Scholz încearcă să-și păstreze prioritățile sociale; Verzii lui Robert Habeck fac eforturi pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, în ciuda costurilor tranziției, în timp ce liberalii se concentrează cu încăpățânare pe respectarea limitelor constituționale drastice ale Germaniei privind deficitele bugetare și datoria.

Christian Lindner a cerut și încetarea unei „taxe de solidaritate” introdusă în 1991, inițial pentru a finanța costul Reunificării Germaniei și abandonarea de către țara sa a obiectivelor sale climatice care erau mai ambițioase decât cele stabilite de Uniunea Europeană. El a descris perioada actuală drept „toamna deciziilor”, sugerând că partidul său ar putea părăsi coaliția dacă nu va avea câștig de cauză.

Înainte de întâlnire, analistul Carsten Brzeski de la banca ING a estimat că „guvernul german tocmai a intrat în noua fază a unei crize politice care ar putea fi ultimul pas înainte de prăbușirea finală a coaliției guvernamentale”.

Sursa: Rador Radio România