Candidatura la șefia NATO a olandezului Mark Rutte este susținută de toate statele membre, în timp ce Klaus Iohannis nu se bucură de atât de mult sprijin.

Reuniunea de miercuri a miniștrilor de externe ai statelor NATO a discutat asigurarea unui pachet de ajutor militar pe cinci ani pentru Ucraina, de până la 100 de miliarde de dolari, în încercarea de a proteja Kievul de „vânturile schimbărilor politice” care l-ar putea aduce din nou pe Donald Trump la președinția SUA, relatează corespondentul Henry Foy de la The Financial Times.

Aici voi scrie despre progresul candidaturii lui Mark Rutte la conducerea NATO - și acest subiect urmând a fi discutat de miniștri, însă informal -, în vreme ce editorul FT de politici publice britanice vă va relata despre eforturile unui organ UE de a ameliora relațiile cu Londra.

Ultimii patru

Premierul olandez Mark Rutte a obținut sprijinul tuturor membrilor NATO, mai puțin patru, pentru candidatura sa la funcția de secretar general al alianței, iar unii oficiali s-au declarat încrezători că el va putea obține sprijinul unanim până la Consiliul NATO din iulie.

Context: Șeful NATO Jens Stoltenberg se va retrage la toamnă din funcție după ce a ocupat-o un deceniu. Rutte, care a fost premier vreme de 14 ani, are sprijinul a 28 de state membre, între care SUA, Regatul Unit, Franța și Germania. Dar decizia de numire necesită unanimitate.

Cei 32 de miniștri de externe ai NATO vor discuta informal la Bruxelles despre șefia alianței. Rutte mai trebuie să obțină susținerea Ungariei, Slovaciei, Turciei și României.

Primele trei state au nemulțumiri de ordin bilateral. Rutte a declarat în 2021, pe fondul unei confruntări UE-Ungaria pe tema unei legi anti-LGBT, că scopul lui era să „aducă Ungaria în genunchi în această chestiune”. Turcia cere de multă vreme ca NATO să fie condusă de un candidat non-UE după norvegianul Stoltenberg [Norvegia nefiind în UE - n.trad.]. România își are propriul candidat - președintele Klaus Iohannis, unicul rival oficial al lui Rutte.

Candidatura lui Iohannis nu e considerată însă o alternativă autentică la cea a lui Rutte, de către aproape toți membrii, lucru care, afirmă diplomați NATO, înseamnă că va crește presiunea asupra celor patru pentru a-l susține pe Rutte în numele unității alianței.

„Există o dezbatere în curs la nivelul întregii alianțe cu privire la calificările acestor doi conducători, ambii foarte impresionanți, și vom continua să dezbatem plusurile și minusurile acestor două persoane până când vom ajunge la un consens referitor la unul dintre ei”, a declarat Julianne Smith, ambasadoarea americană la NATO.

„Cred că ar fi bine ca chestiunea să fie soluționată cel mai târziu până la reuniunea la nivel înalt de la Washington”, a declarat ea presei. „Cred că știți cu toții că poziția SUA e aceea că îl susținem deplin pe Mark Rutte.” /.../

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA