Cele mai numeroase delegații naționale vor remodela echilibrul de puteri din PE, introducând în același timp noi priorități în activitatea legislativă. Ultimele proiecții ale Europei Elects pentru Euractiv arată ce ar putea urma în viitorul PE.

Conform ultimelor previziuni, primele cinci delegații naționale în viitorul legislativ european ar putea fi Rassemblement National din Franța, cu 31 de locuri, CDU/CSU din Germania cu 28 de locuri, Partidul Popular din Spania cu 23 de locuri, și Socialiștii din Spania (PSOE) și partidul de centru-dreapta din Polonia – ambele la egalitate pe locul cinci, cu 20 de locuri fiecare.

În Parlamentul European există mai multe grupuri politice, în care fiecare partid național stă alături de colegii care are aceleași opinii din alte state membre UE.

Delegațiile naționale mai mari au o gamă largă de beneficii, cum ar fi mai mulți bani alocați de la bugetul Parlamentului, mai multe pârghii în negocieri, mai multe șanse de a obține poziții de conducere, cum ar fi președinții de comisii, și o pondere mai mare în modelarea agendei parlamentare generale.

De exemplu, ponderea și influența socialiștilor spanioli în cadrul grupului S&D le-a permis în cele din urmă să obțină 10 din 20 de posturi de coordonare în ultimul mandat.În plus, în contextul legăturilor Spaniei cu America Latină, S&D a cerut președinția Adunării Euro-Latinoamericane în 2019.

Spania și Polonia zdruncină monopolul Germaniei la centru-dreapta

Se estimează că delegația spaniolă (Partido Popular) din cadrul Partidului Popular European (PPE) de centru-dreapta va crește la 23 de locuri. În același timp, cele două partide de centru-dreapta din Polonia, Coaliția Civică a premierului polonez Donald Tusk și Polskie Stronnictwo Ludowe, deși candidează separat, vor sta împreună în PPE, urmând să obțină 20 de locuri.

Se estimează că partidele conservatoare din Germania - CDU/CSU vor câștiga 28 de locuri, rămânând cea mai mare delegație.

Cu toate acestea, noii câștigători vor afecta linia ideologică a grupului, iar influența tradițională germană va avea o marjă mai mică. După alegeri, este posibil ca vocile spaniolilor și polonezilor să devină mai puternice în cadrul grupului.

Hegemonia spaniolă 

Un peisaj politic din ce în ce mai polarizat a readus Spania la un sistem cu două partide, în care socialiștii (PSOE) și de centru-dreapta (Partido Popular) strâng alegători de la alte partide, cum ar fi defunctul partid liberal Ciudadanos, cel de stânga Sumar și de extrema dreapta Vox.

Se estimează că atât PSOE, cât și PP se numără printre primele cinci cele mai mari delegații naționale, cu aproximativ 20 și, respectiv, 23 de locuri.

În plus, scorul socialiștilor spanioli îi va lăsa menține pe primul loc în grupul Socialiștilor și Democraților (S&D), urmați de Partito Democratico din Italia (17 locuri) și SPD din Germania (14 locuri).

Hegemonia spaniolă în grupul socialiștilor va fi acum și mai clară decât în ​​2019, când aceștia au preluat controlul după stăpânirea de lungă durată a germanilor asupra conducerii S&D.

Extrema dreaptă din Italia și Franța, în top în grupul parlamentar 

Două dintre cele mai mari delegații vor fi situate în extrema dreaptă a hemiciclului.

Rassemblement National a lui Marine Le Pen este aproape sigur că va smulge conducerea ID de la partidul Lega din Italia. Se estimează că extrema dreaptă a Franței va obține 31 de locuri – cel mai mare număr – urmată de partidul olandez PVV, cu nouă locuri.

Partidul premiei italiene Giorgia Meloni, Fratelli d’Italia, este de așteptat să dețină cea mai mare putere în grupul ECR, cu 22 de locuri, urmat de PiS din Polonia cu 18. Italia ar prelua astfel primul loc în ECR de la PiS.

Având în vedere aceste schimbări, mulți lideri, precum premierul ungar Viktor Orbán, le-au cerut forțelor politice din ID și ECR să formeze un singur grup.

Coaliția lui Macron își pierde influența

Coaliția liberală a președintelui francez Emmanuel Macron va fi probabil una dintre forțele politice perdante ale alegerilor.

Formațiunea a căzut din primele cinci locuri și se estimează că va obține 15 locuri, în scădere față de 23 în mandatul trecut.

Acest lucru poate amenința influența franceză asupra grupului liberal Renew Europe, în special în cazul președinției, pe care francezii au deținut-o de două ori la rând (Stéphane Séjourné, Valérie Hayer).

Această schimbare este cu atât mai probabilă cu cât actuala președintă franceză a grupului, Valérie Hayer, a antagonizat părți din ALDE - o facțiune din cadrul grupului Renew Europe care reunește multe partide naționale liberale - cerând expulzarea partidului olandez VVD pentru că s-a aliat cu extrema dreaptă pentru a forma un guvern.

Inventatorii aniversează un moment istoric: un an de brevet unitar

Mai mult pe EurActiv »