Comisia Europeană a stabilit un portofoliu de 10 mijloace terapeutice potențial eficace împotriva COVID-19, pe baza unor avize științifice independente.

”Aceste mijloace terapeutice vor fi disponibile cât mai rapid posibil pentru pacienții din întreaga UE, cu condiția ca siguranța și eficacitatea lor să fie confirmate de Agenția Europeană pentru Medicamente. Vaccinarea împotriva COVID-19 reprezintă cea mai bună protecție împotriva infecției, a formei grave a bolii, a pierderilor de vieți omenești și a consecințelor pe termen lung ale bolii. Deși vaccinarea este cea mai bună modalitate de a pune capăt pandemiei și de a reveni la viața normală, ne asigurăm, în paralel, că sunt disponibile cele mai bune mijloace terapeutice împotriva COVID-19 pentru tratarea celor infectați”, afirmă CE.

Strategia UE privind mijloacele terapeutice împotriva COVID-19 este o parte integrantă a activității de construire a unei puternice Uniuni Europene a sănătății și se bazează pe strategia UE privind vaccinurile, care este încununată de succes.

”Pacienții care suferă de COVID-19 au nevoie de tratamente sigure și eficace pentru a combate infecția, pentru a-și îmbunătăți perspectivele de recuperare rapidă, pentru a reduce spitalizările și, cel mai important, pentru a preveni pierderea de vieți omenești. Am semnat deja patru contracte de achiziții publice comune vizând diferite tratamente împotriva COVID-19 și suntem pregătiți să negociem mai multe. Obiectivul nostru este de a autoriza cel puțin trei mijloace terapeutice în săptămânile următoare și, eventual, încă două până la sfârșitul anului, precum și de a ajuta statele membre să aibă acces la ele cât mai curând posibil”, a declarat comisara pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Un grup de experți științifici independenți a examinat 82 de mijloace terapeutice potențial eficace aflate în stadiu avansat de dezvoltare clinică și a identificat 10 dintre ele ca fiind cele mai promițătoare pentru portofoliul UE de mijloace terapeutice împotriva COVID-19, ținând seama de faptul că pentru populații diferite de pacienți, aflați în diferite stadii ale bolii, care are severități diferite, sunt necesare diferite tipuri de produse.

Lista celor zece este împărțită în trei categorii de mijloace terapeutice și va continua să evolueze pe măsură ce vor apărea noi dovezi științifice:

I. Anticorpi antivirali monoclonali, care sunt cel mai eficienți în stadiile timpurii ale infecției:

1. Ronapreve, o combinație de doi anticorpi monoclonali, casirivimab și imdevimab, de la Regeneron Pharmaceuticals și Roche

2. Xevudy (sotrovimab) de la Vir Biotechnology și GlaxoSmithKline

3. Evusheld, o combinație de doi anticorpi monoclonali, tixagevimab și cilgavimab, de la AstraZeneca.

II. Antivirale orale pentru utilizare cât mai repede posibil după infectare:

4. Molnupiravir, de la Ridgeback Biotherapeutics și MSD

5. PF-07321332, de la Pfizer

6. AT-527, de la Atea Pharmaceuticals și Roche.

III. Imunomodulatori pentru tratarea pacienților spitalizați:

7. Actemra (tocilizumab), de la Roche Holding

8. Kineret (anakinra), de la Orphan Biovitrum din Suedia

9. Olumiant (baricitinib), de la Eli Lilly

10. Lenzilumab, de la Humanigen.

Șase dintre mijloacele terapeutice selectate fac deja obiectul unei revizuiri pe măsură ce sunt disponibile date relevante sau producătorii lor au solicitat Agenției Europene pentru Medicamente autorizarea introducerii pe piață. Ele ar putea primi autorizația în curând, cu condiția ca datele finale să demonstreze calitatea, siguranța și eficacitatea lor.

Selectarea celor 10 mijloace terapeutice potențial eficace este independentă de EMA și nu înlocuiește evaluarea științifică efectuată de Agenția Europeană pentru Medicamente sau autorizarea medicamentelor de către Comisia Europeană.

Este posibil ca un produs selectat să nu fie autorizat în cazul în care dovezile științifice disponibile nu îndeplinesc cerințele relevante în materie de reglementare.

Toate celelalte patru mijloace terapeutice potențial eficace din listă au primit avize științifice din partea EMA și, după colectarea unui volum suficient de date clinice, pot începe să facă obiectul revizuirilor suplimentare pe măsură ce apar date relevante.