"Nu mai puțin de 150 de dosare legislative sunt pe masă", a spus premierul belgian De Croo, a cărui țară va prelua președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2024.

Președinția belgiană a Consiliului Uniunii Europene, care va începe la 1 ianuarie pentru șase luni, se va concentra pe protecția cetățenilor, consolidarea cooperării și pregătirea "viitorului nostru comun" în vederea unei noi extinderi, au afirmat vineri prim-ministrul Alexander De Croo și ministra afacerilor externe, Hadja Lahbibi, scrie La Libre Belgique.

"Nu mai puțin de 150 de dosare legislative sunt pe masă", a declarat De Croo în timpul unei conferințe de presă de prezentare a acestei a 13-a președinții belgiene a Consiliului. Timpul va fi limitat, deoarece alegerile din iunie reduc numărul de zile utile.

Belgia, a adăugat el, preia președinția rotativă într-un moment în care Uniunea Europeană se află "la răscruce", confruntată cu consecințele a două războaie (Ucraina, Orientul Mijlociu) și crize multiple (pandemie, energie, dezinformare, evenimente climatice extreme).Prioritățile sale vor consta în șase teme, de la statul de drept la Green Deal, trecând prin consolidarea competitivității, politica de azil și migrație sau locul Europei în lume.

Ajungând la sfârșitul unui ciclu instituțional, președinția belgiană trebuie, de asemenea, să pregătească tranziția către următorul ciclu instituțional, care se va baza pe un nou Parlament și o nouă Comisie.

Prin urmare, va trebui să sprijine adoptarea programului strategic 2024-2029 și să pregătească dezbateri privind reforma UE pentru a o adapta la extindere.Logo-ul pe care l-a ales pentru președinția sa scoate în evidență literele albastre "EU", două majuscule care susțin literele mici "be" galbene ale unei Belgii care vrea să fie în slujba Uniunii, un "conciliator onest" pentru a duce la "compromisul după model belgian" între cei Douăzeci și șapte, a subliniat Lahbib.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA