Liderul independentist al Cataloniei, Carles Puigdemont, a anunțat luni că își va prezenta candidatura în fața noului Parlament al Cataloniei, ales duminică, conform lalibre.be.

În ciuda victoriei filialei catalane a Partidului Socialist (PSOE) al premierului spaniol, Pedro Sánchez, la aceste alegeri, Puigdemont a estimat că e într-o poziție mai bună pentru a forma un guvern.

"Credem că există opțiuni pentru a ajunge la învestire", a declarat Puigdemont, în exil în străinătate din 2017, în cadrul unei conferințe de presă la Argelès-sur-Mer, în sudul Franței, la câțiva kilometri de granița cu Spania.

Puigdemont, liderul Junts per Catalunya (Împreună pentru Catalonia), un partid de centru-dreapta, a subliniat că liderul Partidului Socialist Catalan, Salvador Illa, nu are majoritatea absolută în Parlament.

El a indicat că a inițiat contacte cu Stânga Republicană a Cataloniei (ERC), celălalt mare partid independentist catalan, pentru a forma "un guvern de obediență suveranistă".

Alegerile de duminică au fost o înfrângere grea pentru mișcarea pro-independență, care a pierdut majoritatea în Parlament, la mai bine de șase ani de la încercarea eșuată de secesiune din 2017 pe care o condusese Puigdemont, pe atunci președinte al regiunii, și care l-a forțat să plece în exil în Belgia ca să scape de procedurile judiciare.

Socialiștii catalani au câștigat 42 de locuri în Parlamentul regional, care are 135, cu nouă mai mult decât la ultimele alegeri din februarie 2021.

Junts per Catalunya a progresat, desigur, obținând 35 de locuri, un câștig de trei locuri față de alegerile precedente, dar ERC, partidul actualului președinte regional, Pere Aragonès, s-a prăbușit obținând doar 20 de locuri, adică o pierdere de 13 locuri, în timp ce CUP, un partid de extremă stângă pentru independență, a scăzut de la nouă la patru locuri. Împreună, aceste partide ar avea, prin urmare, doar 59 de locuri.

Chiar și incluzând cele două locuri ale Alianței Catalane, o nouă formațiune separatistă de extremă dreapta cu care Junts, ERC și CUP au asigurat că vor refuza să se alieze, formațiunile independentiste ar rămâne foarte departe de majoritatea absolută de 68 de locuri.

Puigdemont dăduse asigurări că se va retrage din politica locală în caz de eșec.

Dar a arătat luni că are șanse mai mari decât domnul Illa să formeze un guvern.

"Potențial avem mai multe opțiuni, așa cum am spus în campania electorală, să fim învestiți în turul al doilea în Parlament" a spus el, făcând referire la faptul că o majoritate relativă este suficientă pentru a fi învestiți în turul al doilea.

"Putem aduna o majoritate coerentă, nu absolută, ci o majoritate coerentă, mai mare decât cea pe care o poate reuni candidatul partidului socialist", a spus el.

"Ne vom concentra pe asta de acum înainte", a continuat el, adăugând că au fost deja întreprinse contacte cu ERC.

În ciuda înfrângerii sale, ERC are un rol cheie, deoarece sprijinul său pare esențial atât pentru socialiști, cât și pentru Puigdemont, pentru a forma un guvern.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA