România va primi 25,8 milioane de euro din Rezerva de ajustare privind Brexit. Cele mai mari sume vor fi primite de Irlanda, Olanda și Germania.

Rezerva de ajustare privind Brexit a fost creată pentru a contracara consecințele ieșirii Marii Britanii din UE asupra unor sectoare economice și regiuni din statele membre.

Suma, în valoare totală de cinci miliarde de euro, va fi acordată în două tranșe: patru miliarde anul acesta și un miliard în 2024.

Potrivit cifrelor publicate de comisara pentru coeziune și reforme Elisa Ferreira, din prima tranșă ce va fi acordată în 2021, România va primi 25,8 milioane de euro (27,4 în prețuri curente). 

Cei mai mulți bani revin Irlandei - 991,2 milioane de euro, Olandei - 713,7 milioane, Germaniei - 429,1 milioane de euro, Franței - 396,5 milioane de euro și Belgiei - 305,5 milioane de euro.

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu a criticat suma ”infimă” pe care urmează să o primească România, în comparație cu alte state membre, în contextul în care Marea Britanie era unul dintre puținele state cu care România avea excedent comercial.

”Evident că eșecul dreptei în negocierile europene va fi din nou ascuns. Ne vor spune că așa era formula, uitând să precizeze că această formulă privind schema de pre-finanțare s-a negociat. Acum câteva luni când arătam că formulele utilizate de Comisia Europeană indicau că România trebuia să primeasca mult mai mult din bugetul UE și planul de relansare, liberalii se lăudau între ei. La fel ca în cazul planului de redresare, nici acum nu avem mecanismele pregătite pentru cheltuirea fondurilor”, a scris Negrescu pe Facebook.

În sprijinul afirmației sale, eurodeputatul enumeră câteva cifre privind schimburile comerciale ale României cu Marea Britanie.

Astfel, acestea au ajuns în 2018 la 4,62 miliarde euro, din care exporturi 2,87 miliarde euro, iar importuri 1,75 miliarde euro, conducând la un excedent de circa un miliard de euro. La export, UK era a 5-a țară între piețele de destinație a exporturilor românești. La 28.02.2019 (date ale ONRC), Marea Britanie se situa pe locul 13 în topul investitorilor străini din România, cu o valoare a capitalului social subscris de 1,56 miliarde euro (2,35% din totalul investițiilor străine) în 5.781 societăți comerciale cu participare britanică.

”Europa nu este de vină că noi nu suntem în stare să obținem fonduri, ci cei care ne reprezintă. De la mersul cu caleașca regală până la șapca primită de la Trump, politica noastră externă și europeană se bazează doar pe crearea unei iluzii în jurul unor oameni preocupați doar de propria imagine, persoane care de fapt nu împărtășesc valorile europene, democratice și de toleranță”, a mai scris Victor Negrescu.

Potrivit Comisiei Europene, metoda de alocare s-a bazat pe statistici oficiale, ținând cont de schimburile comerciale ale fiecărui stat membru cu UK și cota de pescuit în zona economică exclusivă britanică.